Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2016

U lipnju novi rast industrijske proizvodnje

Prema posljednjim podacima DZS-a, u lipnju je industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) ubrzala godišnji rast na 4,1%. Tako je i sedamnaesti mjesec zaredom potvrđen trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta industrijske proizvodnje...

Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, nakon dva uzastopna pada na mjesečnoj razini, u lipnju je industrijska proizvodnja porasla u odnosu svibanj za 0,3%. Mjesečni rast prvenstveno je podržan rastom proizvodnje u kategorijama energije (7,4%) te kapitalnih proizvoda (3,3%). S lipanjskim podacima zaokružena je i statistika o kretanju industrijske proizvodnje u prvoj polovici ove godine. Tako je u kumulativnom razdoblju od siječnja do lipnja ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila rast od 5,2% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine.

Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje u zemljama glavnim vanjskotrgovinskim partnerima, ali i prisutnog pada zaliha tijekom prošle godine. Promatrajući prema kategorijama GIG-a, godišnji rast ukupne industrijske proizvodnje u prvoj polovici godine podržan je rastom u svim kategorijama: trajni proizvodi za široku potrošnju (0,2%), energija (1,6%), intermedijarni proizvodi (4,3%) te netrajni proizvodi za široku potrošnju (5,7). Naposljetku, posebno ohrabruje činjenica da je najveća stopa godišnjeg rasta zabilježena u kategoriji kapitalnih proizvoda koji su s lipanjskim rastom od 13,2% godišnje, u razdoblju od prvih šest mjeseci zabilježili dvoznamenkasti rast od 10,2% u odnosu na prvo polugodište lani.

Promatrano prema NKD-u, lipanjski rast od 2,7% godišnje u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) pozitivno je doprinio njenom rastu u prvoj polovici godine po stopi od 6,0%. U istom promatranom razdoblju, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su međugodišnju stopu rasta od 6,4%. Istovremeno, podrška ukupnom rastu obujma industrijske proizvodnje došla je i iz kategorije rudarstva i vađenja koja je u prvih šest mjeseci zabilježila godišnji rast od 0,5% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija također zabilježen rast od 1,7% godišnje. Uz predviđeno zadržavanje povoljnih trendova u inozemnoj potražnji, i u drugoj polovici godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje što će u konačnici rezultirati i pozitivnim doprinosom na rast BDP-a, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram