Zatvori
Poslovni Puls
26/07/2016

MasterCard kupuje britansku tehnološku kompaniju VocaLink

Mastercard Incorporated je najavio da je postigao konačan dogovor o akviziciji 92,4 posto kompanije VocaLink Holdings Limited za oko 700 milijuna britanskih funti, odnosno oko 920 milijuna američkih dolara, nakon prilagodbe za gotovinu i nekih drugih procijenjenih obveza...

Postojeći dioničari VocaLinka potencijalno mogu zaraditi do dodatnih 169 milijuna funti ili oko 220 milijuna dolara ako se zadovolje poslovni ciljevi, a zadržavaju 7,6 posto vlasništva najmanje 3 godine.

VocaLink, sa sjedištem u Londonu, upravlja ključnim platformama za tehnologije plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu: BACS (ACH koji omogućava izravno kreditno i debitno plaćanje među bankovnim računima), Faster Payments (usluga račun-do- računa u stvarnom vremenu koja omogućava plaćanja preko mobilnih uređaja, interneta i telefona) te LINK (mreža bankomata u Ujedinjenom Kraljevstvu).

Uz to, VocaLink nudi inovativne proizvode kao što je ZAPP, aplikacija za mobilna plaćanja koja koristi brzu ACH tehnologiju te licencira svoj softver i pruža usluge kako bi podržala ACH aktivnosti u Švedskoj, Singapuru, na Tajlandu i u SAD-u. U 2015. je kompanija prijavila prihode od 182 milijuna funti, a provela je više od 11 milijardi transakcija.

Ova akvizicija je u skladu s naporima kompanije Mastercard na području aktivnog sudjelovanja u svim oblicima elektroničkog plaćanja te sa svrhom unapređenja svojih usluga. Mastercard će tako imati još veću stratešku ulogu u ekosustavu plaćanja u Ujedinjenom kraljevstvu, donoseći globalne inovacije i stručnost na domaće tržište VocaLinka. To će rezultirati većim izborom za potrošače, trgovce i vlade u izvršavanju i primanju uplata.

„Uzbuđeni smo zbog mogućnosti da imamo veću ulogu u segmentu plaćanja u Ujedinjenom Kraljevstvu“, rekao je Ajay Banga, predsjednik Uprave kompanije Mastercard. „VocaLink je jedinstvena tvrtka s vrhunskom tehnologijom, imovinom i zaposlenicima. Veselimo se ulagati u tehnologiju i maksimizirati je te uključivati u naše proizvode i rješenja, u Ujedinjenom Kraljevstvu, ali i diljem svijeta.“

VocaLink podržava i proširuje proizvode i usluge koje Mastercard nudi izdavateljima, vladama i trgovcima, pružajući im više dodirnih točaka s krajnjim korisnicima. Bit će to prva istinska kombinacija tradicionalnog kartičnog poslovanja od korisnika prema trgovcu s poslovanjem u segmentu provedbe transakcija koje, u potpunosti razvijeno, predstavlja dodatnu priliku za veći pomak kad je riječ o uporabi gotovine i čekova u poslovnim i osobnim plaćanjima.

„Ovo je pozitivna vijest za naše partnere, korisnike i zaposlenike“, rekao je David Yates, predsjednik Uprave kompanije VocaLink. „I dalje ćemo biti usredotočeni na zadržavanje najviše razine kvalitete u britanskom sustavu plaćanja. Istovremeno, ulagat ćemo u inovacije kako bi potrošači i poduzeća diljem svijeta imali pristup kompetitivnim rješenjima za plaćanje.“

Po završetku transakcije, Yates će se pridružiti odboru za upravljanje kompanije Mastercard.

Očekuje se slabljenje vrijednosti dionice u do 24 mjeseca od zaključenja dogovora. Ako se dogovor zaključi u 2017., Mastercard previđa da će vrijednost u rezultatima za 2017. i 2018. oslabiti za 5 centi po dionici, uslijed ulaganja u razvoj novih proizvoda, troškova transakcije i integracije te troška amortizacije nematerijalne imovine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram