Zatvori
Poslovni Puls
25/07/2016

Stopa nezaposlenosti pala na 13,6 posto

Prema posljednjim podacima koje je u petak objavio DZS, stopa registrirane nezaposlenosti u lipnju se spustila na 13,6%. U odnosu na prethodni mjesec stopa registrirane nezaposlenosti niža je za 0,8 postotnih bodova, dok je u odnosu na lanjski lipanj niža za 2,0 postotnih bodova...

U skladu s očekivanjima, niža lipanjska stopa nezaposlenosti posljedica je uobičajenih sezonskih kretanja koje tijekom ljetnih mjeseci rezultiraju poboljšanjima pokazatelja s tržišta rada. Nastavak trenda očekujemo i u narednim objavama, no s jenjavanjem glavne turističke sezone, jedan dio radnika koji su sezonski zaposleni u turističkom sektoru i pratećim djelatnostima čeka povratak u status nezaposlenosti. Potonje ukazuje na duboko ukorijenjene strukturne probleme na hrvatskom tržištu rada koje i dalje karakterizira niski udio aktivnog stanovništva, niska zaposlenost, ali i dugotrajna nezaposlenost te obrazovna struktura nezaposlenih koja često ne zadovoljava potražnju za radnicima određenih profila.

Posljednji podaci HZZ-a o nezaposlenima u lipnju pokazuju da je prema razini obrazovanja 58% nezaposlenih osoba imalo završenu srednju školu, 22% nezaposlenih je sa završenom osnovnom školom dok je bez škole i nezavršene osnovne škole oko 6% ukupno nezaposlenih. Ostatak nezaposlenih s udjelom od 14% u ukupnom broju nezaposlenih ima neki stupanj akademskog obrazovanja. Osim toga, službeni pokazatelji iz istog izvora potvrđuju da je pad nezaposlenosti jednim dijelom i posljedica negativnih migracijskih trendova (koji dodatno produbljuju strukturne demografske slabosti). Tako je u prvoj polovici ove godine broj izišlih iz evidencije nezaposlenih radi zapošljavanja u inozemstvu dosegnuo 2.900 tisuća što je 12,7% više nego u istom razdoblju lani.

Na razini cijele 2016. godine službena stopa nezaposlenosti prema našim očekivanjima mogla bi se spustiti blago ispod prosječne stope registrirane nezaposlenosti kakva je zabilježena u 2015. godini, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram