Zatvori
Poslovni Puls
20/07/2016

Tehnička vlada ne može pokretati postupke privatizacije

Ove godine od prodaje državne imovine trebalo je prihodovati 500 milijuna eura, ali Tomislav Panenić, ministar gospodarstva, kaže da je u ovim političkim uvjetima riječ o preambicioznom planu...

Vladi je bilo ključno stvoriti pozitivno okruženje kako bi mogli gospodarstvenici povjerovati da će im politika pružiti snažnu potporu. Vidljivo je da je vlada bila usmjerena na potporu gospodarstvu, probali smo im različitim mjerama olakšati poslovanje. Tražilo se jeftino financiranje, otvaranje fondova. Radili smo na tome da osiguravamo stvarne uvjete i komunikacijom s gospodarstvenicima razumijemo njihove zahtjeve, naglasio je ministar Panenić u razgovoru za HRT.

Dodao je da tehnička vlada Tihomira Oreškovića nema više potreban legitimitet te da ih se u kampanji može prozvati zbog takvih poteza i dovesti do negativnih konotacija. Izravno nije odgovorio na pitanje znači li to da više neće biti privatizacije, nego je spomenuo Badel za koji je rekao da je Vlada dobila četiri kvalitetne ponude te da se od nadležnih tijela čeka odgovor mogu li se ponude zaključiti ili trebaju čekati novu vladu.Upitan o mogućoj privatizaciji Sunčanog Hvara, Panenić je naglasio da je općenito razvoj hotelijerstva i turističke grane vrlo brz i sada se suočavamo sa činjenicom da cijeli niz godina neulaganja u trgovačka društva u turizmu ih je doveo u nekonkurentnu poziciju. Interes je velik i treba se iskoristiti trenutak kada mogu dobiti kvalitetne partnere jer i država više ne sudjeluje u velikom postotku, pa je vrijeme da ih se stavi na tržište, smtara.

Osvrnuo se na micanje ACI-ja sa strateške liste državnih tvrtki i na nedavne događaje u INA-i vezano uz prijevoz nafte iz Siska u Rijeku. Kazao je kako je odluka o ACI-ju donesena na temelju analize koju je radio Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) te da to ne znači da nautički turizam nije grana od strateškog interesa za Hrvatsku.

Nedavne burne reakcije vezane uz INA-u okarakterizirao je potrebnim jer je njegov zadatak "staviti na čekanje stvari" kako bi buduća vlada mogla adekvatno i legitimno reagirati.Komentirao je prijevremene izbore te je kazao kako Most želi "dati doprinos budućoj vladi", čini se, bez obzira na to je li riječ o SDP-u ili HDZ-u.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram