Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2016

Eurostat: Smanjena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj smanjena je u svibnju na mjesečnoj razini, a pad je zabilježen i na razini Europske unije, pokazuje izvješće Eurostata...

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u Hrvatskoj smanjena je u svibnju 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema podacima Eurostata pala za 2,8 posto. U ožujku je prednjačila među zemljama EU s jednim od najsnažnijih skokova industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini, za 3,9 posto.

Najviše je među zemljama EU, prema podacima Eurostata, u svibnju smanjena industrijska proizvodnja u Nizozemskoj, za 7,8 posto, Portugalu, za 4,4 posto, Grčkoj, za 4,3 posto, i Rumunjskoj, za 4,0 posto.

Najveći je skok industrijske proizvodnje na mjesečnoj razini u svibnju zabilježila Litva, za 3,9 posto. Slijede Latvija, s povećanjem proizvodnje za 2,4 posto, Slovenija, s rastom za 0,6 posto, i Malta, s 0,3 posto.

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja pala je u svibnju za 1,1 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim podacima Eurostata zabilježila rast od 1,5 posto.

Na godišnjoj je razini, pak, industrijska proizvodnja prilagođena za broj radnih dana u Hrvatskoj porasla u svibnju za 1,7 posto, pokazuje izvješće Eurostata, znatno sporije nego u travnju kada je porasla 5 posto.

Najviše je na godišnjoj razini u svibnju poskočila industrijska proizvodnja u Slovačkoj, za 6 posto, Irskoj, za 5,8, Latviji, za 5,1 posto, i Sloveniji, za 5 posto. Najviše se smanjila proizvodnja na Malti, za 3,7 posto, Bugarskoj, za 3,3 posto, i Portugalu, za 2,4 posto.

Na razini Europske unije industrijska proizvodnja prilagođena za broj radnih dana porasla je u svibnju na godišnjoj razini za 1,1 posto. U prethodnom je mjesecu uvećana za revidiranih 2,6 posto.

Eurozona je također u svibnju zabilježila značajno sporiji rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini nego u mjesecu ranije, za 0,5 posto. U travnju je rast iznosio revidiranih 2,2 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram