Zatvori
Poslovni Puls
15/07/2016

Dio Nijemaca ove godine umjesto u Tursku dolazi u Hrvatsku na odmor

Zbog učestalih napada na turističke destinacije dobiva se dojam da putovanja mogu biti opasna. No njemački turist ne dopušta da to utječe na njega, kaže stručnjak za turizam Ulrich Rheinhardt. On zna kako se njemački turist odnosi prema strahu od terora: "Vrlo razborito i pragmatično." Za većinu to u praksi znači: "Umjesto da dovedemo u pitanje cijelo veselje zbog godišnjeg odmora, jednostavno mijenjamo regiju."..

Umjesto turske rivijere, španjolska Costa del Sol - to je trend ovoga ljeta. Uzrok su prije svega teroristički napadi u Turskoj. Samo u svibnju broj stranih gostiju u turističkoj pokrajini Antalya smanjio se za 40 posto. A to je bilo još prije napada u zračnoj luci u Istanbulu krajem lipnja. Turska od turizma zarađuje šest posto BDP-a, a skoro svaki deseti zaposleni radi u tom sektoru. U napadima u Turskoj do sada je poginulo više od 300 ljudi. Sada oni ugrožavaju i egzistenciju turističkih djelatnika.

A kako turistička branša može postati žrtva političkih igara, čak i kada ne eksplodiraju bombe, pokazuje primjer ruskih turista. Prije osam mjeseci u sirijskom pograničnom području turska je vojska srušila jedan ruski zrakoplov. Na to je Kremlj zabranio čarterske letove u Tursku koja je do tada bila vrlo omiljena kod ruskih turista. Njihov je broj odjednom pao čak za 90 posto. Predsjednik Putin je sada ukinuo zabranu, pa je početkom srpnja prvi zrakoplov dovezao 189 ruskih turista u Tursku.

Kod njemačkog operatera TUI ove se godine broj rezervacija za Tursku smanjio za 40 posto. Zato je Španjolska izuzetno popularna. "Tamošnji kapaciteti su potpuno popunjeni", kaže šef TUI-a Fritz Joussen. Zbog povećane potražnje i cijene su porasle za osam posto. Do sada je u Španjolskoj bilo 11 posto više turista nego u istom razdoblju prošle godine.

Naravno, tu je i Hrvatska koju je prošle godine posjetilo 14 milijuna turista. TUI je izvijestio da je ove godine i broj rezervacija za Hrvatsku povećan – čak za 26 posto. Dakle dio turista koji su prošle godine putovali u Tursku ove se godine odlučio za Hrvatsku.

I Grčka je ponovo omiljena kod Nijemaca. Već prošle godine broj turista u toj zemlji porastao je za 18 posto, no ove godine zbog velikog broja izbjeglica vjerojatno neće biti rekordnih rezultata na grčkim otocima. U Grčkoj četvrtina zaposlenih radi u turizmu, ali nezaposlenost je još uvijek vrlo velika.

No zanimljivo je da se na opasnost od mogućih terorističkih napada vrlo selektivno gleda. U napadu koji se sredinom lipnja dogodio u Orlandu na Floridi ubijeno je 50 ljudi. Unatoč tome, broj njemačkih turista koji žele u Orlando nije smanjen. Heike Werner iz turističke agencije Phileas iz Berlina objašnjava zašto: "Individualni turisti koji putuju po svijetu ne obraćaju veliku pažnju na takve vijesti. Ali Egipat, Tunis, Turska, dakle jeftiniji ciljevi, oni to već osjete." Ista stvar je i s Parizom koji je i dalje omiljeni cilj Nijemaca, bez obzira na terorističke napade prošlog studenoga.

A u samoj Njemačkoj od gradova je sve popularniji glavni grad Berlin. U prvih pet mjeseci ove godine posjetilo ga je skoro pet milijuna ljudi. To je tri posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Turistički stručnjaci kažu da Berlin, što se tiče turizma, igra u istoj ligi s Londonom i Parizom.

Omiljena destinacija Nijemaca u vlastitoj zemlji je i dalje savezna pokrajina Mecklenburg-Zapadno Pomorje na obali Baltičkog mora. Tu svoj odmor najradije provode prije svega stanovnici istoka Njemačke čija je to glavna destinacija bila i u doba prije ponovnog ujedinjenja.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram