Zatvori
Poslovni Puls
14/07/2016

HNB: Gospodarski rast ove godine 2,5 posto

Hrvatska narodna banka (HNB) podigla je procjenu gospodarskog rasta Hrvatske u ovoj godini sa 1,8% posto na 2,3%, a u idućoj očekuje ubrzanje rasta realnog BDP-a na 2,5%, objavili su iz središnje banke u priopćenju o sjednici Savjeta HNB-a...

U prosincu 2015. središnja je banka procjenjivala da će gospodarstvo u ovoj godini rasti po stopi od 1,8%. U raspravi o gospodarskim kretanjima Savjet HNB-a je zaključio da se u 2016. nastavlja oporavak hrvatskog gospodarstva, uz očekivanu godišnju stopu realnog rasta BDP-a od 2,3%, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta na kojoj su razmotreni najnoviji gospodarski i novčani pokazatelji te usvojena projekcija monetarne politike za razdoblje do 2019.

U hrvatskoj središnjoj banci očekuju da bi najveći doprinos gospodarskom rastu i ove bi godine mogla dati inozemna potražnja, no očekuju i porast svih elemenata domaće potražnje. Pritom bi, dodaju, rast osobne potrošnje mogao biti veći nego prošle godine, zahvaljujući bržem rastu zaposlenosti i realnih bruto plaća. Pozitivna kretanja trebala bi se nastaviti i u 2017. kada bi očekivani rast realnog BDP-a mogao ubrzati na 2,5%, ističu iz HNB-a.

Oporavak gospodarstva događa se u uvjetima još uvijek prisutnog pada indeksa potrošačkih cijena koji bi u 2016., zbog pada cijena energenata, mogao iznositi 0,9%, dok se u 2017. očekuje porast cijena od 1,2%. Višak tekućeg i kapitalnog računa platne bilance bi se mogao smanjiti. Nastavljaju se i povoljna fiskalna kretanja, naglašavaju iz središnje banke.

Iz HNB-a navode i kako je izloženost domaćeg financijskog sustava sistemskim rizicima blago smanjena zbog oporavka i ubrzanja gospodarske aktivnosti te očekivanog nastavka procesa fiskalne prilagodbe. Nadalje, kratkoročna kretanja upućuju na smanjenje ranjivosti privatnog nefinancijskog sektora te zadržavanje povoljnih uvjeta financiranja na domaćem i međunarodnim financijskim tržištima.

Savjet HNB-a se suglasio s prijedlogom nadzornih odbora nekoliko kreditnih institucija za nova imenovanja ili produženje mandata u njihovim upravama. Novi član uprave Banke Kovanica d.d. Varaždin postaje Ivan Mužić. Član uprave Erste&Steiermarkische Bank d.d. Rijeka i nadalje će biti Borislav Centner, a novi član uprave banke Vaba d.d. Varaždin postat će Petar Rajković.

Savjet Hrvatske narodne banke izdao je i odobrenje za pripajanje BKS Bank d.d., Rijeka, austrijskoj kreditnoj instituciji BKS Bank AG, Klagenfurt, što će biti prvo prekogranično pripajanje hrvatske banke stranom vlasniku, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram