Zatvori
Poslovni Puls
12/07/2016

Po prvi put od početka 2015. godine bilježi se pad izvoza

Prema posljednjim podacima DZS-a, u travnju je ukupna vrijednost robnog izvoza iznosila 957 mil. eura što je za 0,3% niže u odnosu na isti mjesec lani, čime je prvi put od siječnja 2015. godine zabilježen godišnji pad vrijednosti izvoza...

U istom promatranom mjesecu vrijednost robnog uvoza dosegnula je 1,7 mlrd. eura što je 5,1% više u odnosu na isti mjesec lani. Posljedično se deficit u robnoj razmjeni u travnju produbio na 731 mil. eura odnosno za 13,1% godišnje. Lošija ostvarenja u travnju rezultirala su i pogoršanjima u vanjskotrgovinskoj razmjeni u kumulativnom razdoblju od prva četiri mjeseca. Tako je ukupna vrijednost robnog izvoza u razdoblju od siječnja do travnja iznosila 3,6 mlrd. eura (3,3% više u odnosu na isto razdoblje lani) dok je uvezeno roba u vrijednosti 6,2 mlrd. eura (godišnji rast od 4,8%). Snažniji rast robnog uvoza u odnosu na izvoz uzrokovao je pogoršanje vanjskotrgovinskog deficita koji se u promatranom razdoblju produbio na 2,5 mlrd. eura. Navedeno pogoršanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom (za 7,2% godišnje) odrazilo se i na niži pokazatelj pokrivenosti uvoza izvozom koji se spustio na 59,3% (0,9 pb manje u odnosu na prva četiri mjeseca lani).

Promatrano prema NKD-u, kumulativno u razdoblju od siječnja do travnja je izvoz iz kategorije prerađivačke industrije (koja čini gotovo 90% ukupnog robnog izvoza) zabilježio godišnji rast od 6,3% no istovremeno je u ovoj kategoriji ostvareno i 90% ukupnog robnog uvoza (uz godišnji rast od 9,1%). Stoga je pogoršanje deficitarnog salda tijekom promatranog razdoblja u djelatnosti prerađivačke industrije za čak 13,2% godišnje dalo snažan doprinos sveukupnom produbljenju robnog deficita na godišnjoj razini.

Promatrajući prema ekonomskim grupacijama zemalja, posljednji podaci su potvrdili da se glavnina robne razmjene RH odvijala sa zemljama Europske unije. Tako je u prva četiri mjeseca ove godine izvoz u zemlje EU činio čak 68% ukupnog robnog izvoza RH te je zabilježio godišnji rast od 3,4%. Također, gotovo 81% ukupnog robnog uvoza odnosi se na uvoz roba iz zemalja EU koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 7,1%.

"Negativni trendovi u robnoj razmjeni RH djelomično su ublaženi godišnjim promjenama cijena nafte na svjetskim robnim tržištima (obzirom da je Hrvatska neto-uvoznik energenata), iz čega proizlazi da su potrebne znatno snažnije stope rasta hrvatskog izvoza da bi se preokrenuo negativan trend u razmjeni s inozemstvom", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram