Zatvori
Poslovni Puls
30/06/2016

U svibnju zabilježen rast industrijske proizvodnje od 1,6 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, u svibnju je industrijska proizvodnja prema kalendarski prilagođenim indeksima, zabilježila godišnji rast od 1,6%. Premda usporen, trend pozitivnih stopa godišnjeg rasta nastavljen je i šesnaesti mjesec zaredom. Prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, u svibnju je drugi uzastopni mjesec zabilježen mjesečni pad industrijske proizvodnje (1,4%), prvenstveno podržan padom u kategoriji intermedijarnih proizvoda (4,9%), energije (1,1%) te netrajnim proizvodima za široku potrošnju (1,0%)...

Kumulativno, u razdoblju od siječnja do svibnja ukupna industrijska proizvodnja je prema kalendarski prilagođenim indeksima zabilježila rast od 5,4% u odnosu na isto razdoblje 2015. godine. Pozitivna kretanja vjerojatno su posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015. godine.

Godišnji rast industrijske proizvodnje u svibnju, promatrajući prema kategorijama GIG-a, podržan je rastom u svim kategorijama izuzev energije koja je na godišnjoj razini zabilježila pad od 1,6%. Godišnji rast u kategoriji kapitalnih proizvoda iznosio je 5,5%, u kategoriji trajni proizvodi za široku potrošnju 2,8%, u kategoriji netrajni proizvodi za široku potrošnju 2,2% dok je u kategoriji intermedijarni proizvodi iznosio 1,4%.

Promatrano prema NKD-u, godišnji rast u svibnju u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) usporio je na 2,5% što je najniža stopa rasta tijekom prvih pet mjeseci ove godine. Promatrajući u strukturi prerađivačke proizvodnje, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su godišnji pad od 0,3% zabilježivši tako prvu negativnu stopu na godišnjoj razini u 2016. godini. Razmjerno snažne stope godišnjeg pada zabilježene su i u proizvodnji duhanskih proizvoda (32,4%), proizvodnji metala (24,4%) dok je godišnji pad od 14,3% zabilježen u proizvodnji odjeće te koksa i rafiniranih naftnih proizvoda.

S druge strane, podrška ukupnom rastu obujma industrijske proizvodnje došla je i iz kategorije rudarstva i vađenja gdje je u svibnju zabilježen godišnji rast od 0,9% dok je u kategoriji opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija također zabilježen rast od 1,7% godišnje.

"I u nastavku godine, uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje očekujemo pozitivne godišnje stope rasta industrijske proizvodnje koje bi trebale poduprijeti i pozitivnu stopu ukupnog realnog rasta BDP-a", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram