Zatvori
Poslovni Puls
27/06/2016

Zlato zbog britanskog referenduma postiglo rekordnu cijenu i nastavlja rast

Zlato zbog britanskog referenduma postiglo rekordnu cijenu i nastavlja rast Brexit, odnosno odluka Britanaca da napuštaju Europsku uniju, ekstremno je povećao cijene zlata – toliko da su, računano u eurima, u samo jednom danu, nakon objave (iznenađujućih) rezultata referenduma skočile za gotovo 10 posto...

Opcije u zlatu s budućim dospijećem skočile su u svega nekoliko sati za čak 110 dolara po unci, dosegnuvši najviše razine u protekle dvije i pol godine, a na tim vrijednostima plemeniti metali do kraja tjedna su se i stabilizirali.

Konkretno, to znači da je u petak cijena zlata na njujorškoj burzi varirala iznad 1.307,90 do 1.331,90 dolara za uncu, a cijena srebra od 17.60 do čak 18.09 dolara za uncu. Da se ne radi samo o jednokratnom skoku, pokazuje i podatak da cijena zlata nastavlja rasti i u ponedjeljak ujutro na svjetskim burzama, pa je tako "spot" cijena zlata porasla za gotovo čitav jedan postotni poen.

Ključno je pitanje kako će se cijene kretati u narednom razdoblju? Početak ljeta tradicionalno je "slab" za zlato, pa bi rekordne vrijednosti plemenitih kovina u ovom razdoblju mogle diktirati njihovu cijenu u čitavoj drugoj polovici godine.

Tehnički pokazatelji su na strani zlata – i to oni dugoročni, prema kojima je trenutačni rast cijena zapravo dio većeg uzlaznog ciklusa koji je započeo početkom ove godine, nakon otprilike dvije godine negativnog kretanja cijena. Tako je od početka 2016. godine cijena zlata porasla čak 30 posto, a ovaj posljenji skok samo je dodatno naglasio te rezultate. Prema tehničkim podacima, zlato ima čvrstu "potporu" na razini od oko 1.250 dolara za uncu, te prvu snažniju "barijeru" na razini od oko 1.360 dolara za uncu.

No, u volatilnim trenucima poput ovog sadašnjeg, tehnički podaci ne moraju biti previše važni, koliko "sentiment" na tržištu. A ponašanje ulagača varira – dok su jedni požurili iskoristiti rekordni skok cijena i "isplatiti" sebi pristojnu zaradu, drugi su se zadržali na zlatu koje ovog puta raste "u paru" s dolarom, očekujući daljnje nestabilnosti i nesigurnosti na tržištu, pogotovo onom vrijednosnih papira koje je potpuno "potonulo" proteklih dana.

Ipak, analitičari vjeruju kako zlato ima dodatnog prostora za rast cijena – u korist mu ide i činjenica da nakon Brexita FED je prisiljen odustati od svake ideje skorog podizanja kamatnih stopa, ali i još uvijek visoka razina nesigurnosti i nestabilnosti na tržištu zbog kojeg će se tražiti ulaganja lišena rizika gdje je zlato uvijek najsigurnija opcija.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, potražite u ekskluzivnim trgovinama the.bank.of.gold. na adresi Ilica 19 u Zagrebu te 2. katu Mall of Split u Splitu, ili u 170 poslovnica u mreži Auro Domus grupe koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram