Zatvori
Poslovni Puls
21/06/2016

Turizam spašava: Broj zaposlenih narastao na 1,351 mil.

Prema posljednjim podacima DZS-a, broj ukupno zaposlenih osoba u travnju je porastao u odnosu na mjesec ranije za 17,173 osoba odnosno 1,3%. Tako je krajem promatranog mjeseca ukupan broj zaposlenih osoba iznosio 1,351 mil. što je za 14.765 osoba manje u odnosu na travanj 2015. godine (-1,1%)...

U istom promatranom mjesecu, prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), ukupan broj osiguranika zabilježio je rast na mjesečnoj i godišnjoj razini (1,7% odnosno 1,8%). Podsjetimo da značajne metodološke razlike ne dopuštaju usporedivost podataka iz dvaju navedenih izvora, no ipak ukazuju na istovjetne trendove na mjesečnoj razini.

Tako je prema posljednjim podacima HZMO-a u svibnju broj osiguranika, tj. obveznika plaćanja doprinosa za mirovinsko osiguranje porastao na 1,477 milijuna što je za preko 27 tisuća osiguranika više u usporedbi s prethodnim mjesecom (1,9%). Time je četvrti mjesec zaredom zabilježen rast broja osiguranika na mjesečnoj razini, ali je potvrđen i trend rasta na godišnjoj razini (2,0%) koji je prisutan od ožujka prošle godine.

"Povoljna sezonska kretanja u zaposlenosti trebala bi se nastaviti tijekom ljetnih mjeseci, no s početkom jeseni ponovno očekujemo povratak sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih. Usprkos očekivanom sezonskom oporavku, valja naglasiti da je za strukturni opravak na tržištu rada potreban razmjerno snažniji gospodarski rast, ali i nužna prilagodba obrazovnog sustava tržištu rada", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram