Zatvori
Poslovni Puls
13/06/2016

U prvom tromjesečju nastavak pogoršanja robnog deficita na godišnjoj razini

Prema posljednjim podacima DZS-a, ukupna vrijednost robnog izvoza u prvom ovogodišnjem tromjesečju iznosila je 2,690 mlrd. eura (+4,5% u odnosu na prvo tromjesečje 2015. godine) dok je uvezeno roba u vrijednosti 4,470 mlrd. eura (+4,9% u odnosu na isto razdoblje lani)...

Snažniji rast robnog uvoza u odnosu na izvoz rezultirao je pogoršanjem vanjskotrgovinskog deficita koji se u promatranom razdoblju produbio na 1,780 mlrd. eura. Navedeno pogoršanje manjka u robnoj razmjeni s inozemstvom (za 5,4% godišnje) odrazilo se i na niži pokazatelj pokrivenosti uvoza izvozom koji se spustio na 60,2% (0,2 pb manje u odnosu na prva tri mjeseca lani).

Promatrano prema NKD-u, kumulativno u razdoblju od siječnja do ožujka je izvoz iz kategorije prerađivačke industrije (koja čini više od 88% ukupnog robnog izvoza) zabilježio godišnji rast od 7,8% no istovremeno je u ovoj kategoriji ostvareno preko 90% ukupnog robnog uvoza (uz godišnji rast od 9%). Stoga je pogoršanje deficitarnog salda tijekom promatranog razdoblja u djelatnosti prerađivačke industrije za čak 10,7% na godišnjoj razini dalo snažan doprinos sveukupnom produbljenju robnog deficita u odnosu na prvo tromjesečje lani.

Posljednji podaci o robnoj razmjeni prikazani prema ekonomskim grupacijama zemalja potvrdili su da se glavnina robne razmjene RH odvijala sa zemljama Europske unije. Tako je u prva tri mjeseca ove godine izvoz u zemlje EU činio čak 67,5% ukupnog robnog izvoza RH te je zabilježio godišnji rast od 3,7%. Također, preko 81% ukupnog robnog uvoza odnosi se na uvoz roba iz zemalja EU koji je u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 7,1%.

"Negativni trendovi u robnoj razmjeni RH jednim dijelom su ublaženi godišnjim promjenama cijena nafte na svjetskim robnim tržištima (obzirom da je Hrvatska neto-uvoznik energenata), no da bi se preokrenuo negativan trend u razmjeni s inozemstvom očito su potrebne znatno snažnije stope rasta hrvatskog izvoza, što implicira na rast te nužne (tržišno orijentirane) reforme u sektoru izvoznih poduzeća", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram