Zatvori
Poslovni Puls
09/06/2016

Evo zašto europske tvrtke financiraju američke predsjedničke izbore

Prema jednoj analizi DW-a o donacijama za američku predizbornu kampanju američke tvrtke-kćeri međunarodnih koncerna u ovom izbornom ciklusu su kandidatima donirale gotovo deset milijuna dolara (9,8 milijuna eura). Najveći dio (8,6 milijuna dolara) potječe iz tvrtki sa sjedištem u Europi. Podatke prati i objavljuje Center for Responsive Politics. Osim tvrtki iz Europe donirale su tvrtke iz samo još pet zemalja: Japan (597.000 američkih dolara), Izrael (159.000), Kanada (108.000), Meksiko (61.000) i Australija (32.000)...

Stranci bez stalnog prava boravka u SAD-u i strane tvrtke ne smiju donirati novac za američke izbore. Ali, za američke tvrtke-kćeri stranih poduzeća to ne vrijedi. Kao i tvrtke sa sjedištem u SAD-u i one mogu sasvim legalno za svoje američke suradnike i njihove obitelji osnivati takozvane Political Action Committee (PAC), dakle organizacije za skupljanje političkih donacija. Sve takve organizacije moraju biti registrirane kod američkog izbornog povjerenstva FEC.

"To me ne iznenađuje", kaže o financijskom angažmanu tvrtki iz Europe James Davis, dekan fakulteta School of Economics and Political Science na Sveučilištu u St. Gallenu u Švicarskoj.

Takve organizacije PAC i puno nepreglednije super-PAC danas igraju važnu ulogu u formulaciji i artikulaciji političkih interesa, kaže Davis. Taj trend se stalno pojačava nakon povijesne presude u slučaju Citizens United. Presudom iz 2010. godine znatno su olabavljena pravila financiranja predizborne kampanje. "Danas čovjek u američkoj politici na sebe skrene pozornost tako što da veliku donaciju", naglašava Davis.

Najveći donator nekog PAC-a iz inozemstva je švicarska velika banka UBS. Preko njezinog američkog PAC-a kandidatima na izborima za američki Kongres darovano je 741.750 dolara, većinom republikancima. Primatelji donacija su, među ostalima, Jeb Hensarling i Sean Duffy. Hensarling je predsjednik Odbora za nadzor financijske branše u američkom Predstavničkom domu. Duffy je predsjednik Pododbora za nadzor novčarskih ustanova. Obojica su dobili najveći mogući iznos od po 10.000 dolara.

Na pitanje DW-a o pojedinostima u vezi s donacijama UBS je u pisanom obliku priopćio "da UBS PAC donira podjednako političkim kandidatima obiju stranaka s ciljem razmjene informacija s Predstavničkim domom i Senatom o političkim temama". Dalje se kaže da "UBS PAC ne daje donacije predsjedničkim kandidatima, stranačkim kongresima ili super-PAC-ovima".

Drugi najveći donator je britanski proizvođač oružja BAE Systems. Njegov PAC je donirao 412.500 dolara kandidatima na izborima za Kongres, većinom republikancima. Najveće iznose (po 10.000 dolara) dobili su republikanski članovi kongresa Mac Thornberry i John McCain. Thornberry je predsjednik Odbora za vojsku u Predstavničkom domu, McCain predsjednik Odbora za vojsku u Senatu. BAE Systems se nije htio očitovati u vezi s time.

Treći najveći donator povezan s inozemstvom je Organizacija za skupljanje donacija francuskog farmaceutskog koncerna Sanofija. Ona je za kongresne izbore donirala 404.975 dolara. Među primateljima donacija je primjerice republikanski zastupnik u Kongresu Fred Upton (9.000 dolara). Upton je predsjednik Odbora za energiju i trgovinu u Predstavničkom domu. Odbor je,među ostalim, mjerodavan za javno zdravstvo i medicinska istraživanja.

Na upit DW-a Sanofi je elektroničkom poštom odgovorio da se donacije kandidatima na američkim izborima preko njihovog američkog PAC-a odvijaju "na dragovoljnoj osnovi od zaposlenika Sanofija, a ne od tvrtke Sanofi Corporation ili njezinih tvrtki-kćeri". Odluke o donacijama donosi "Upravno vijeće (PAC-a) koje se sastoji od zaposlenika Sanofija uz potporu vanjskih savjetnika". Da bi došli u obzir za donaciju kandidati moraju moći dokazati da su angažirani za medicinsku inovaciju i istraživanja te imati integritet i sposobnost vođenja na području medicinskog istraživanja i razvitka, priopćio je Sanofi.

Najveći PAC povezan s Njemačkom pripada američkoj tvrtki-kćeri kemijskog koncerna BASF. On je kandidatima za Kongres darovao 312.250 dolara. Među primateljima najvećih donacija (8.500 dolara) je republikanac Kevin McCarthy, trenutni predsjednik zastupničkog kluba republikanaca u Predstavničkom domu.

U vezi s donacijama BASF je elektroničkom poštom odgovorio da "financijska potpora kandidata počiva na različitim čimbenicima, među ostalim na stajalištima kandidata o političkim pitanjima, članstvu u nekom važnom odboru ili, primjerice, zastupa li kandidat neku izbornu jedinicu u kojoj BASF ima predstavništvo ili u kojoj žive brojni zaposlenici BASF-a".

Uz to BASF kaže da ne daje donacije predsjedničkim kandidatima te da su PAC osnovali američki zaposlenici koncerna te da organizacija neovisno odlučuje kako će biti upotrijebljena prikupljena sredstva.

Profesor James Davis nije uvjeren u neovisnost organizacija PAC u odlučivanju kome će donirati novac. Jer, većina novca se upotrebljava ciljano i strateški. Po Davisu ima jasnih razloga zašto većina novca ide republikancima i zašto neke osobe budu izabrane za donacije. "Donacije idu republikancima jer republikanci kontroliraju Kongres", kaže Davis.

Isto tako nije slučajno da donacije dobivaju predsjednici Odbora ili Pododbora. "To je strateško ponašanje kod kojega se ne radi o kupovini utjecaja nego otvaranju vrata, da se ljudi sjete tko je donirao. A ako je onda potreban neki susret da bi se objasnilo svoja stajališta, onda čovjek dobije taj susret", kaže Davis.

Načelno donacije se gomilaju tamo gdje državna regulacija igra važnu ulogu. Tu su farmaceutski sektor, financijski sektor ili područja povezana sa zaštitom okoliša. A tu su i područja na kojima je država veliki kupac, primjerice industrija oružja.

Ne iznenađuje ni činjenica da se većina PAC-ova povezanih s inozemstvom koncentrirala na kandidate za Kongres. Kongres donosi zakone i odlučuje o raspodjeli proračunskog novca. Zato je to bolja investicija nego donirati novac predsjedničkim kandidatima, kaže Davis, pogotovo ako su oni još u predizborima.

Donacija od 4.000 dolara PAC-a T-Mobilea USA, tvrtke kćeri Njemačkog Telekoma, Marcu Rubiu koji je želio postati republikanski predsjednički kandidat predstavlja iznimku. Ali, PAC T-Mobile USA je i zastupnicima u Kongresu donirao više od 220.000 dolara.

Izvor: DW

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram