Zatvori
Poslovni Puls
01/06/2016

Kakva ideja: Treba li Hrvatska tražiti domaćinstvo Olimpijade?

Ministar turizma Anton Kliman jučer se sastao s Gusztávom Bienerthom, povjerenikom mađarske Vlade za turizam, što je prvi put da povjerenik ugošćuje stranog ministra turizma od kada je preuzeo dužnost...

Cilj posjeta ministra Klimana Mađarskoj razmjena je iskustava o poticanju domaćeg turističkog prometa i potrošnje, odnosno iskustva Mađarske u korištenju Szep kartica. Ministar Kliman i povjerenik Bienerth razgovarali su i o mogućnostima suradnje Hrvatske i Mađarske oko organizacije Olimpijskih igara, gdje bi i hrvatski turizam mogao imati velike koristi. Povjerenika Bienertha zanimao je i sustav eVisitor kojeg smatra najmodernijim u Europi te su ga zanimala dosadašnja iskustva u Hrvatskoj vezana uz prikupljanje statističkih podataka u turizmu.

„Potvrđeno je kako će potpora domaćem turizmu („Szép kartica”) i dalje ostati u Mađarskoj te će se njezino korištenje omogućiti i u javnim poduzećima“, naglasio je Bienerth. U razdoblju 2010.-2015. za 29 posto je povećan broj noćenja domaćih turista u Mađarskoj, a ukupni prihod domaćeg turizma je porastao za 64 posto, u čemu je odlučujuću ulogu imala upravo ova kartica. Do sada ju je koristilo 26.500 tvrtki, odnosno gotovo 1,3 milijuna građana. Samo prošle godine ostvaren je promet od 90 milijardi forinti (oko 290 milijuna eura), naime ovaj iznos su tvrtke uplatile uposlenicima na ime „Szep kartice” i ovaj iznos su građani uglavnom utrošili na turističke i ugostiteljske usluge.

Tijekom prošle godine petina ukupnog prihoda od smještaja, koji je ostvario domaći turizam, plaćena je putem ovim kartica. U području izvan Budimpešte, dvije trećine ukupnog turističkog prometa potječe od domaćeg turizma, odnosno 76 posto zaposlenih u turizmu posluje u tom području, što pokazuje da je „Szep kartica” ključna za regionalni razvitak i očuvanje radnih mjesta.

Ministar Kliman naglasio je da bi ovakav način poticanja turističkog prometa učinio puno za naše kontinentalne županije, ali i primorske, posebice u razdoblju pred i posezone.

Tijekom 2014. godine, 16 milijuna građana Mađarske putovalo je u inozemstvo, od čega 55 posto njih u turističke svrhe, što je za 1,9 više nego tijekom 2013. godine, izvijestio je Gusztáv Bienerth, a ministar Anton Kliman dodao je da je Hrvatska za mađarske turiste najbliža morska destinacija, lako dostupna uz izvrsnu mađarsku i hrvatsku infrastrukturu.

„Prošle godine Hrvatsku je posjetilo 436 tisuća turista iz Mađarske što je, u odnosu na 2014. godinu, rast od 19 posto, odnosno ostvareno je 2,3 milijuna noćenja (+17,4%). Jako nas raduje i iznimno su nam važni gosti iz Mađarske, a vjerujemo da ćemo suradnjom omogućiti još bolji turistički promet iz Mađarske prema Hrvatskoj i obratno“, naglasio je ministar Kliman, uz napomenu da ima jako dobru suradnju s veleposlanstvom Mađarske u Hrvatskoj.

Mađarski turisti u Hrvatskoj u prosjeku dnevno potroše 63 eura; uglavnom dolaze obitelji s djecom, ali i mladi i stariji srednjih godina. U posljednje vrijeme mlađi dolaze više puta godišnje, osim na glavni odmor dolaze i za produljene vikende. Oko 40 posto mađarskih gostiju u Hrvatskoj boravilo je više puta, uglavnom se kasno odlučuju na putovanje, a informacije o Hrvatskoj imaju s ranijih putovanja, ili se informiraju preko Interneta, društvenih mreža i slično te dolaze uglavnom individualno.

Također, ove je godine 95,37 posto mađarskih gostiju tražilo more i sunce, dok je svega 2,56 posto njih boravilo u kontinentalnim županijama te nešto više od 2 posto u Zagrebu. Najviše dolaze na Kvarner (gotovo 30 % ukupnih dolazaka) zatim u Istru te srednju Dalmaciju, zatim Zadarsku, Šibensku i u Dubrovačko-neretvansku županiju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram