Zatvori
Euro 2024 pokal
Foto: PRESS
PoslovniPuls
20/06/2024

Njemačka će na organizaciji Eura 2024 zaraditi ogroman novac

Veliki sportski događaji obično dovode do porasta gospodarske aktivnosti, pogotovo ako su povezani s najvažnijom sporednom stvari na svijetu - nogometom. Investicije u infrastrukturu poput stadiona, transporta i smještaja potiču različite sektore, uključujući građevinarstvo, turizam i ugostiteljstvo, te imaju pozitivan kratkoročni učinak na gospodarstvo organizatora. Primjerice, EURO 2016 u Francuskoj izravno je pridonio BDP-u s nevjerojatnih 1,22 milijarde eura.

Prije par dana započeo je EURO 2024 u Njemačkoj, a analitičari poznate platforme za trgovanje, Freedom24, probali su dokučiti koliko bi Njemačka mogla profitirati od natjecanja ovog obujma.
Gospodarska aktivnost dovest će do povećanih poreznih prihoda povezanih s turizmom. Državno financirano širenje javnih usluga i razvoj infrastrukture također mogu imati dugoročne koristi, ali to nisu jedini sektori koji će procvjetati.

Prihodi od turizma, ugostiteljstva i osobne potrošnje

Priljev navijača, timova i medijskih predstavnika tijekom turnira povećava prihode od turizma i hotelskog poslovanja, što osnažuje poslovanje u restoranima, hotelima, barovima i suvenirnicama. Primjerice, tijekom prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, broj turista u Poljskoj povećao se za 15% u odnosu na prethodnu godinu.

Europsko prvenstvo često dovodi do povećanja potrošnje na suvenire, ulaznice, hranu i piće. EURO 2020, koji se održao u različitim europskim gradovima, svjedočio je visokoj potražnji za ulaznicama i suvenirima, što je dovelo do povećanja maloprodaje i rasta lokalnih ekonomija.

Priljev stranih i domaćih turista povećava potražnju za hotelima, restoranima i srodnim uslugama, što će dobro utjecati na lokalne ugostitelje. Povećana popunjenost i potrošnja u restoranima, barovima i atrakcijama rezultirat će povećanjem prihoda, a velikani poput Marriott International i Hilton Worldwide Holdings također neće proći loše. Privremene mogućnosti zapošljavanja u hotelima, ugostiteljstvu i na događanjima rast će kako bi zadovoljile povećanu potražnju. Dominantni igrači u ekonomiji slobodnog najma, Airbnb, Expedia Group i Booking, mogli bi imati koristi od povećane turističke aktivnosti i potražnje za smještajem tijekom prvenstva te Olimpijskih igara.

Održavanje prvenstva, pogotovo nogometnog, pruža neviđenu globalnu izloženost, daje priliku za prikazati lokalnu kulturu, atrakcije i mogućnosti milijunima gledatelja širom svijeta. Ova izloženost može dovesti do dugoročnih koristi i privlačenja budućih turista, investitora te potencijalnih poslovnih prilika.

Zapošljavanje i razvoj infrastrukture

Domaćinstvo stvara mogućnost zapošljavanja u različitim sektorima poput upravljanja događajima, sigurnosti i transportu. Također, veliki sportski događaji često potiču projekte razvoja infrastrukture koji mogu imati dugoročne gospodarske koristi. Poboljšanje prometne mreže, modernizacija stadiona i javnih prostora mogu privući dodatne investicije i povećati ekonomsku konkurentnost zemlje domaćina.
Izgradnja sportskih objekata, hotela i javne infrastrukture prije natjecanja potiče građevinski sektor, dok kratkoročni najam i povećana potražnja za nekretninama u gradovima domaćinima mogu potaknuti aktivnosti na tržištu nekretnina.

Tvrtke koje pružaju usluge upravljanja događajima, sigurnosti i logistike vidjet će porast potražnje. Povećano korištenje mobilnih i internetskih usluga od strane posjetitelja povećat će prihode telekomunikacijskih operatera. Javni prijevoz, uključujući vlakove, autobuse i taksije, doživjet će porast korištenja, što će dovesti do kratkoročnog povećanja prihoda.

Izloženost brendova

Vidljivost i izloženost je nezanemariv faktor za svaki brend koji želi zadržati ili povećati prodaju, a aktivnosti tijekom praćenih sportskih natjecanja su ključne za psihološki aspekt u privlačenju kupaca.
Trgovine, posebno one koje prodaju sportsku opremu, lokalne rukotvorine i suvenire, vidjet će povećanje prodaje. Trgovci mogu iskoristiti događaj ciljanjem marketinških kampanja i promocija specifičnih za događaj. Kao vodeći sponzori i dobavljači sportske opreme, Nike i Adidas bi mogli postići povećanu prodaju i podići svijest o brendu. Još jedan brend koji će vjerojatno profitirati od prodaje opreme je Puma.
Izravni prihodi od prodaje ulaznica za utakmice i povezane događaje, te povećanje sponzorskih ugovora i prihoda od oglašavanja zbog velike vidljivosti događaja donijet će financijske plodove tvrtkama poput The Walt Disney Company, Comcast Corporation, Alphabet. Njihova snaga leži u mogućnosti otkupljivanja prijenosa te velikoj reklamnoj mašineriji.

Gospodarski učinak na Njemačku

Očekuje se da će najveće gospodarstvo Europe ove godine rasti za oko 0,3%, što je sporije u usporedbi s drugim velikim industrijaliziranim zemljama, no prvenstvo bi moglo pružiti kratkoročni poticaj sektorima povezanim s turizmom i uslugama. Njemačkoj se procjenjuje više od 2 milijarde eura prihoda, pri čemu će turizam i ugostiteljstvo vjerojatno najviše doprinijeti.

Velika nogometna natjecanja u prošlosti su pokazala da se tijekom turnira pije više piva nego inače. Na primjer, tijekom Svjetskog prvenstva 2006. godine, koje je također održano u Njemačkoj, prodaja piva porasla je za oko 5% prije i tijekom turnira, što će osjetno podići rezultate industriji pića. No, navedeni porasti u potrošnji u konačnici podrazumijevaju uštedu na drugim mjestima.

    TEME: / /  
    PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
    Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
    cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram