Zatvori
Poslovni Puls
31/05/2016

Prosječna plaća u ožujku iznosila 5.722 kn

Prema preliminarnim podacima koje je objavio DZS, u ožujku je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila 5.722 kune dok je prosječna bruto plaća iznosila 7.825 kuna...

Podsjetimo, od siječnja ove godine DZS objavljuje podatke o prosječnim plaćama u skladu s novom metodologijom koja se temelji na novom izvoru podataka (tzv. JOPPD obrazac) koji pruža potpuniji obuhvat podataka o plaćama u usporedbi s prijašnjim statističkim istraživanjem (temeljenom na RAD-1 obrascu). Posljedično, primjenom nove metodologije, tj. uslijed proširenog obuhvata zaposlenih došlo je do relativno nižih iskazanih iznosa prosječnih plaća u odnosu na prethodnu statistiku koja je putem statističkog obrasca RAD-1 obuhvaćala 70% zaposlenih iz svakog odjeljka NKD-a.

Prema novoj metodologiji, prosječna neto plaća u ožujku je nominalno veća za 70 kuna u odnosu na veljaču (1,2%) dok je u usporedbi s istim mjesecom lani viša za 109 kuna (1,9%). Obzirom na prisutne deflacijske pritiske, tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca zamjetne su relativno veće godišnje stope realnog rasta neto plaća (u ožujku 3,6%). Istovjetan trend je zabilježen i u kretanju prosječne bruto plaće koja je u ožujku nominalno porasla za 90 kuna mjesečno (1,2%) odnosno 178 kuna godišnje (2,3%) te je u odnosu na isti mjesec prošle godine realno viša za 4%.

U razdoblju od siječnja do ožujka prosječna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama iznosila je 5.673 kune što predstavlja nominalni rast za 2,1% na godišnjoj razini. U istom promatranom razdoblju prosječna bruto plaća je iznosila 7.756 kuna te je zabilježila relativno veći rast od 2,6% u odnosu na prvo tromjesečje lani. Naime, za razliku od 2015. godine, tijekom prva tri mjeseca ove godine zamjetne su razmjerno veće godišnje stope rasta prosječnih bruto plaća u odnosu na neto plaće. Potonje je izravna posljedica učinka baznog razdoblja obzirom da je u prošloj godini zabilježeni rast neto plaća potaknut izmjenama u oporezivanju dohotka (što je rezultiralo višim godišnjim stopama rasta neto plaća tijekom cijele 2015. godine). Drugim riječima, početkom 2016. godine iščeznuo je utjecaj spomenutih poreznih izmjena na neto plaće, što je posljedično rezultiralo relativno višim stopama rasta prosječne bruto plaće u odnosu na godišnje stope rasta isplaćenih neto plaća.

"Obzirom na prisutne deflacijske pritiske, tijekom narednih mjeseci očekujemo nastavak blagog rasta realnih bruto i neto plaća na godišnjoj razini, a time i realno većeg raspoloživog dohotka", stoji u objavi RBA analitičara.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram