Zatvori
Poslovni Puls
20/05/2016

HBOR će odobravati kredite za podizanje kvalitete u privatnom smještaju?

Ministar turizma Anton Kliman te pomoćnik ministra Robert Pende i predstavnici HBOR-a,članovi Uprave Martina Jus i Goran Filipić te izvršni direktor Ivan Maksan, održali su danas prvi operativni sastanak na kojem su razgovarali o potencijalnom programu mikrokreditiranja projekata rekategorizacije tzv. privatnog smještaja...

U Hrvatskoj je u ovom trenutku registrirano oko 67 tisuća domaćinstava za pružanje usluga s oko 500 tisuća postelja, što čini polovicu ukupnih smještajnih kapaciteta u RH. Kako bi se ujednačila kvaliteta obiteljskog smještaja u svim dijelovima Hrvatske te se tržištu ponudio što bolji proizvod, Ministarstvo turizma i HBOR na pragu su dogovora oko kreditnog programa kojim bi se podržalo podizanje kvalitete privatnog smještaja. Kreditni plasman programa koji bi se vjerojatno već od ove jeseni nudio „domaćinima“, iznosio bi ukupno oko 400 milijuna eura plasmana u hrvatsko gospodarstvo.

Ciljevi ovog programa su rekategorizacija privatnog smještaja te modernizacija postojećih objekata, što će neposredno i produljiti sezonu, ali i povećati prihode pružateljima usluga u domaćinstvu. Korisnici tih sredstava bile bi fizičke osobe koje udovoljavaju uvjetima kreditne sposobnosti HBOR-a i poslovnih banaka, a koje su registirane za pružanje usluga u domaćinstvu najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva za kredit, a razgovara se i o dodatnim potencijalnim korisnicima.

„Ministarstvo turizma i HBOR su na dobrom putu da našim domaćinima ponude kvalitetan financijski okvir kojim će urediti, adaptirati, dograditi i opremiti sobe, apartmani, studio apartmani, kuće za odmor, s ciljem modernizacije i rekategorizacije, odnosno ujednačavanje kvaltiete privatnog smještaja. Naš je cilj uključiti i dodatne partnere u projekt kako bismo pokrenuli ukupno hrvatsko gospodarstvo. U živoj dinamici nastaviti ćemo razgovarati s HBOR-om oko konačnog programa kojeg ćemo ponuditi korisnicima“, ističe ministar turizma Anton Kliman.

Podsjećamo, na početku mandata ministar Anton Kliman o ovoj je temi razgovarao s predsjednikom Zajednice obiteljskog smještaja pri HGK Nedom Pinezićem, s kojim je definirao mjere poticanja podizanja kvalitete obiteljskog smještaja, između ostalog i ponudom mikrokredita za „domaćine“. Vjerujemo kako će ova mjera doprinijeti realizaciji Strategije razvoja turizma do 2020. godine, gdje se podizanje kvalitete obiteljskog smještaja i navodi kao jedan od ciljeva.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram