Zatvori
Poslovni Puls
16/05/2016

Nakon najboljih rezultata u prošlih 30 godina, može li zlato nastaviti rast?

Cijena zlata prošlog petka završila je u plusu, uz porast od otprilike jedan posto na dnevnoj razini, no gledajući na razini tjedna, ''žuti metal'' prošao je kroz kratkoročnu korekciju od također, otprilike, jednog postotnog poena. Ipak, zlato je zadržalo vrijendost iznad 1.275 dolara za uncu, a srebro je ostalo iznad razine od 17 dolara za uncu, što su ključne ''psihološke'' granice, a ta činjenica u ''pogledu unaprijed'' prema sljedećoj sedmici laganu prednost daje zagovarateljima argumenata da zlato ima daljnjeg prostora za rast...

Ključni faktor, pritom, bit će odnos dolara prema ostalim vodećim svjetskim valutama – slabljenjem američke valute porast će vrijednost zlata, dok bi njeno eventualno jačanje uzrokovalo daljnju korekciju cijena plemenitih metala. A taj bi faktor mogao biti vrlo volatilan, budući da se tijekom idućeg tjedna očekuje niz objava važnih ekonomskih informacija koje bi mogle pružiti uvid u stanje američkog gospodarstva, ali i planove Federalnih rezervi o povećanju kamatnih stopa, što bi u oba slučaja direktno utjecalo na vrijednost dolara.

Pitanje je i može li zlato premašiti prošlogodišnju najvišu cijenu od 1.307 dolara za uncu, kojoj se nakratko približio prošlog tjedna, i može li se to dogoditi u kratkoročnom razdoblju? Naime, cijene plemenitih metala pokazale su u 2016. godini iznimnu izdržljivost, uz cijene koje su na godišnjoj razini i 20 posto veće nego u istim razdobljima prošle godine. Štoviše, nedavno objavljeni podaci pokazuju kako je zlato u razdoblju od siječnja do kraja ožujka ostvarilo relativno najbolji kvartal – gledajući po rastu cijena – u zadnjih trideset godina.

Stoga, vjeruju analitičari, ako zlato i ne uspije još jednom uskoro preskočiti razinu od 1.300 dolara za uncu, izvjesno je da će se ono zadržati u razinama značajno iznad prošlogodišnjih – jer plemeniti metali su, slažu se stručnjaci, prošli kroz snažan proces konsolidacije i s obzirom na ekonomska i politička kretanja u SAD-u i svijetu, nije realno očekivati značajan pad njihove vrijednosti.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, dostupnu na 170 lokacija, ima tvrtka Auro Domus  koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram