Zatvori
Poslovni Puls
12/05/2016

Europljani sve češće koriste beskontaktno plaćanje

Beskontaktno plaćanje u Europi zabilježilo je ogroman pomak s čak tri milijarde beskontaktnih transakcija putem Visa kartica zabilježenih u posljednjih 12 mjeseci, što je gotovo trostruko u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Podaci Visa Europe otkrili su kako su Europljani koristili kartice 360 milijuna puta samo u travnju, što je gotovo 140 transakcija po sekundi. Također, zabilježen je rast od 150% u odnosu na 143 milijuna transakcija ostvarenih u travnju 2015., s rastom prosječne potrošene vrijednosti od 12%, na iznos od 13.83 eura...

Prije samo tri godine beskontaktno plaćanje pojavljivalo se u samo jednom od 60 plaćanja putem Visa Europe kartica, dok je danas taj prosjek narastao na jedno od pet plaćanja. Popularnost ovog brzog načina plaćanja najviše je potaknuta omogućavanjem beskontaktnog plaćanja u području svakodnevne potrošnje. Korisnici Visa kartica beskontaktno plaćaju svoje obroke i kave, pa restorani bilježe rast beskontaktnih plaćanja od 150% u odnosu na prethodnu godinu. Restorane prate i trgovci s rastom od 146%, supermarketi (119%) te restorani brze prehrane (96%).

Trenutno diljem Europe postoji više od 3,2 milijuna platnih terminala koji se koriste u trgovinama i restoranima, što je za 23% više nego u travnju 2015. Kako većina terminala postavljenih od početka ove godine podržava beskontaktno, taj postotak će zasigurno nastaviti ubrzano rasti. Na taj način, trgovci postepeno ispunjavaju postavljeni cilj– omogućiti beskontaktno plaćanje na svim platnim terminalima do 2020. godine. Visa Europe surađuje s bankama i drugim partnerima kako bi do 2020. korisnicima omogućili pristup barem jednom beskontaktnom uređaju (uključujući kartice, mobitele, nosive uređaje za plaćanje itd.).

Beskontaktno plaćanje najviše koriste stanovnici Poljske, Španjolske i Velike Britanije, dok je u Hrvatskoj prihvaćenost beskontaktnog narasla za 150% u razdoblju od ožujka 2015. do ožujka 2016. godine. Kad je u pitanju penetracija beskontaktnih transakcija na tržište, Hrvatska zauzima peto mjesto u Europi s rastom od 17% u odnosu na ožujak 2015. Zanimljiv podatak je i da Hrvati najviše koriste beskontaktno plaćanje u velikim dućanima poput Lidla, Konzuma, Bille, Kauflanda i Plodina, navodi se u priopćenju.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram