Zatvori
Poslovni Puls
09/05/2016

Slabi gospodarski pokazatelji guraju vrijednost zlata prema novim vrhuncima

Plemeniti metali protekli su tjedan završili sa značajnim plusom, jer cijena zlata i srebra u petak prosječno je porasla za jedan postotni poen. Zlato se na njujorškoj burzi, nakon lagane korekcije sredinom tjedna, ponovo približilo razini od 1.300 dolara za uncu, uz dnevni maksimum od 1.296,70 dolara za uncu. Dnevni minimum zadržao se iznad granice od 1.275 dolara za uncu i iznosio je 1.276,50 dolara za uncu. Srebrom se, pak, trgovalo u dnevnom rasponu od 17,08 do 17,67 dolara za uncu...

Početak prošlog tjedna bio je idealan, uz rekordnu cijenu zlata u proteklih 15 mjeseci, koja je iznosila 1,306 dolara za uncu. Nakon par dana laganog pada i stagnacije cijena, petak je popravio tjednu „krvnu sliku“ plemenitih metala, a ključan faktor bio je izvještaj o stanju zaposlenosti na američkom tržištu čije su brojke bile slabije od očekivanih što je kod investitora stvorilo sumnju u gospodarski oporavak i usmjerilo ih prema plemenitim metalima kao sigurnom ulaganju u kriznim vremenima.

Na takvim temeljima, većina investitora vjeruje da će plemeniti nastaviti pozitivan trend i u idućem kratkoročnom razdoblju u kojem bi zlato trebalo i trajnije ostati iznad 1,300 dolara za uncu i kretati se u razinama vrijednosti do čak 1,350 dolara po unci. Čak i u slučaju „povlačenja profita“ koje se redovito javlja kod postizanja rekordnih cijena, stručnjaci očekuju da neće biti dugoročnog efekta jer velik broj ulagača čeka i minimalni pad cijena kako bi „uskočili u vlak“ koji je vrijednost zlata podigao za više od 20 posto od početka godine.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, dostupnu na 170 lokacija, ima tvrtka Auro Domus koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram