Zatvori
Poslovni Puls
02/05/2016

Zlato je premašilo rekordnu cijenu unazad pet mjeseci - stručnjaci očekuju daljnji rast

Zlato je u petak premašilo rekordnu cijenu unazad petnaest mjeseci i zaključilo travanj s ukupnim prinosom od čak četiri posto, a samo u petak cijena je porasla za dva postotna poena. Tako je na njujorškoj burzi zlato ostvarilo raspon od 1.274,50 do visokih 1.297,40 dolara za uncu, sasvim se približivši razini od 1.300 dolara za uncu koja predstavlja svojevrsnu „psihološku granicu“ za investitore...

Srebro je svoju granicu probilo, uz raspon cijena ovog petka između 17,62 i 18,05 dolara za uncu, te prosječni porast cijene od 1,65 posto u posljednjem danu prošlog tjedna.

Plemeniti metali predstavljaju najbrže rastući investicijski sektor u 2016. godini, a analitičari očekuju nastavak tog trenda zahvaljujući kojemu je vrijednost zlata od početka godine porasla za više od 20 posto.

Ključni faktor koji podiže cijenu zlatu na svjetskom tržištu je snažni pad indeksa dolara, kao posljedica očekivanja investitora da se politika Federalnih rezervi neće mijenjati, odnosno da će kamatne stope ostati na jednakim razinama. Pad dolara automatski povećava cijenu zlata u ovoj valuti, ali i „gura“ sve veći broj investitora prema „sigurnoj luci“ koju na tržištu predstavljaju upravo plemeniti metali.

Iako se može u narednim danima očekivati lagana korekcija vrijednosti zlata nakon „povlačenja profita“ u trenutku kada je cijena dosegnula svoj maksimum unazad petnaest mjeseci, stručnjaci vjeruju da će se pozitivni trend za zlato i srebro nastaviti kratkoročno, kada bi cijena mogla premašiti 1.330 dolara za uncu, ali i dugoročno, gledajući prema drugoj polovici godine.

Investicijsko zlato dostupno je i u Hrvatskoj, a proizvodi poput dukata, zlatnih poluga i pločica te zlatnika oslobođeni su PDV-a i poreza. Najveću ponudu u Hrvatskoj, dostupnu na 170 lokacija, ima tvrtka Auro Domus koja je za sve zainteresirane otvorila i besplatni info telefon 0800 510 510.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram