Zatvori
Poslovni Puls
29/04/2016

U Međimurju lako do posla, ali postoji jedna "kvaka"...

U Međimurju nezaposlenost pada, a uskoro će radnu snagu morati uvoziti. Jer nedostaje kvalificiranih radnika, ljudi se traže i preko plakata. Izvoz raste desetak posto, strancima je sjever atraktivan zbog prometne povezanosti, blizine i jeftine radne snage. Plaće su dvadesetak posto manje od hrvatskog prosjeka...

Potkraj 2013. na međimurskoj je burzi rada bilo evidentirano malo više od 8300 nezaposlenih, danas ta brojka iznosi 4800. I još će padati, jer sezonski su poslovi pred nama, a brojni investitori zbog dobre infrastrukture i jeftine radne snage otvaraju pogone.Čini se da poduzetništvu ide, kad mu nitko ne želi pomoći, pomogne si sam sebi, mi vjerujemo da kombinacija izvoza i investicije su dobra kombinacija, kaže Miodrag Šajatović, ekonomski analitičar.

Tvrtke traže kvalificirane radnike na sve načine, pa i putem jumbo plakata. Stručnih nedostaje, najviše zbog masovnog iseljavanja prijašnjih godina. Porazna je činjenica da je prosječna plaća na sjeveru za petinu ispod hrvatskog prosjeka i iznosi - 3900 kuna, bez naznake povećanja.Stvar je u tome da smo mi poprilično jeftini na europskom i svjetskom tržištu, trebali bi više cijeniti kvalitetu rada i država bi tu trebala pomoći, a to bi konačno povećalo i plaće, smatra poduzetnik Robert Kralj, piše HRT.

U Međimurskoj županiji su, u suradnji s ministarstvom obrazovanja promijenjene i upisne kvote u korist deficitarnih zanimanja. Jer zavarivači primjerice, ni ne znaju što je- burza rada.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram