Zatvori
Poslovni Puls
25/04/2016

Plemeniti metali mogli bi biti na početku novog uzlaznog superciklusa

Lagani rast cijene zlata na tjednoj razini ne otkriva dramatična kretanja cijena tijekom proteklog tjedna koja su dovela i do rušenja značajnih vrijednosnih granica koje su plemenite metale, a osobito srebro, ograničavale u rastu ranijih mjeseci...

U odnosu na tjedan ranije, zlato je u petak doseglo stabilni „plus“ i cijenu koja se kretala u okvirima od 1.227,00 do 1.248,90 dolara za uncu, no srebro je svojim vlasnicima „zaradilo“ i ozbiljni dobitak od preko četiri posto, uz kretanje cijene od 16,76 do 17,43 dolara za uncu.

U odnosu na vrijednosti zlata i srebra tijekom većine tjedna, petak je donio i značajne korekcije, prvenstveno zbog rasta dolara ali i zbog povlačenja dobiti ostvarene nakon što je srebro sredinom tjedna postiglo najvišu vrijendost u posljednjih 15 mjeseci – 17,72 dolara za uncu. Zlato je također ostvarilo dobit, i približilo se najvišoj cijeni u proteklih 13 mjeseci, ostvarenoj u ožujku.

Analitičari vjeruju u nastavak pozitivnog trenda za zlato i srebro, pogotovo jer praktički svi vanjski faktori trenutačno podržavaju takav rast – najvažnije je pritom „čitanje“ objave FED-a prema kojoj nije realno skoro povećanje referentnih kamatnih stopa u SAD-u.

Štoviše, procjene govore da bi zlato moglo biti na početko još jednog „super ciklusa“ s pozitivnim predznakom. Naime, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zlato je danas 17 posto vrijednije, a srebro čak 25 posto, dok John LaForge iz instituta Wells Fargo tvrdi da bi daljnje slabljenje dolara moglo zlato podignuti do razine od čak 1.400 dolara za uncu.

Investicijsko zlato u Hrvatskoj oslobođeno je plaćanja PDV-a i poreza, a najveću ponudu, dostupnu na čak 170 lokacija i u svim većim gradovima, ima tvrtka Auro Domus. Više informacija dostupno je na besplatnom info-telefonu 0800 510 510 i web adresi www.aurodomus.hr.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram