Zatvori
Poslovni Puls
21/04/2016

HPB ponovno oduševio: U prvom kvartalu značajan rast prihoda

Hrvatska poštanska banka (HPB) je u prvom tromjesečju 2016. ostvarila rast dobiti i rezultate bolje od planiranih - operativna dobit iznosi 83 milijuna kuna, 8 posto više u odnosu na isto razdoblje 2015. godine, a neto dobit 44,6 milijuna kuna što je rast od 5,4 posto, priopćili su iz HPB-a...

"I u prvom tromjesečju 2016. ostvarili smo rast dobiti, kredita i broja klijenata. Operativna dobit iznosi 83 milijuna kuna, a još više nas raduje povećanje broja klijenata od čega bih naglasio refinanciranje stambenih kredita klijenata drugih banaka i 7 novih gradova i općina koji su svoje poslovanje u prvom tromjesečju prenijeli u Hrvatsku poštansku banku. Ubrzano radimo na novim tehnologijama i želimo podići opći nivo kvalitete naše usluge", komentirao je Tomislav Vuić, predsjednik Uprave HPB-a.

Ukupni neto nekamatni prihod porastao je za 5 posto, a dobit od trgovanja vrijednosnim papirima i devizama skočila je 82,7 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Na taj je način neutraliziran očekivani pad neto kamatnog prihoda (-3,2 posto) uslijed tržišnih kretanja odnosno sporijeg rasta zaduženosti poduzeća i pada kamatnih stopa, pojašnjavaju iz HPB-a. Stambeni krediti ostvarili su skok od 20 posto, a ukupni krediti stanovništvu porasli su za 4,8 posto. Banka je krajem 2015. uvela nove vrste stambenih kredita s kombinacijom fiksne i promjenjive kamatne stope, prva snizila kamate te ponudila konkurentne uvjete za konverziju kredita klijentima drugih banaka.

U prvom tromjesečju odobreno je 500 stambenih kredita. Volumen kredita u poslovanju s gospodarstvom smanjen je 0,7 posto pri čemu Banka nastavlja kreditirati poduzeća i djelatnosti koje stvaraju vrijednost za hrvatsko gospodarstvo. Ukupni depoziti su blago porasli (0,2 posto) pri čemu su depoziti stanovništva minimalno smanjeni (-0,6 posto) što je posljedica jačanja kune prema euru koji je preferirana valuta za štednju.

Nasuprot tome, depoziti nefinancijskih korporativnih subjekata porasli su za 3,1 posto zahvaljujući snažnoj akviziciji klijenata u lokalnoj upravi, malom i srednjem poduzetništvu kao i među velikim poduzećima. U prvom tromjesečju Banka je privukla 7.000 novih klijenata te je ukupan broj klijenata u Sektoru stanovništva 634.000. Nastavlja se rast broja tekućih računa - samo u tri mjeseca otvoreno je 8.200 novih što je povećanje od 14 posto. Banka se približava brojci od 10.000 poslovnih računa uz rast od 1,3 posto i sve veći broj gradova i općina koji posluju s HPB-om (10 novih u 2015. i 7 novih u prvom tromjesečju 2016.).

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram