Zatvori
Poslovni Puls
15/04/2016

U ožujku deflacija ubrzala na 1,7 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a godišnja stopa inflacije, mjerena indeksom potrošačkih cijena u ožujku je zabilježila ubrzanje negativne stope rasta na 1,7% (u veljači je godišnji pad potrošačkih cijena iznosio 1,4%). Time je nastavljen trend deflatornih pritisaka koji s sporadičnim prekidima traje od veljače 2014. godine. Ovo je ujedno i najsnažniji godišnji pad otkad DZS prati kretanje indeksa potrošačkih cijena. Na mjesečnoj je razini zabilježen rast potrošačkih cijena za 0,7%...

Rastu cijena na mjesečnoj razini ponajviše je pridonio dvoznamenkasti rast cijena odjeće i obuće od 14,9% (kao posljedica novih kolekcija nakon sezonskih sniženja). Dodatno mjesečni rast cijena bilježe i cijene prijevoza (0,7%) podržane rastom cijena u zračnom prijevozu (5,4%) te mjesečnim rastom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (1,4%). S druge strane, snažniji rast cijena na mjesečnoj razini ublažile su niže cijene u kategoriji hrane i bezalkoholnih pića (0,8%), pokućstva, kućanske opreme i redovitog održavanja kućanstva (0,7%) te komunikacija koje su zabilježile mjesečni pad od 0,4%.

Na godišnjoj razini, intenziviranje pada cijena potaknuto je padom u kategoriji prijevoza (7,5%) koji je podržan padom cijena goriva i maziva za osobna prijevozna sredstva (13,1%). Dodatno, negativan doprinos kretanju cijena na godišnjoj razini došao je i od nižih cijena hrane i bezalkoholnih pića (2%), stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva (1,8%), obrazovanja (0,9%), komunikacija (0,8%) te rekreacije i kulture (0,7%). Snažniji pad cijena zaustavljen je godišnjim rastom cijena u kategoriji odjeće i obuće (2,5%), zdravstva (1,7%), alkoholnih pića i duhana (1,1%) te restorana i hotela (0,5%).

Nakon što je u prošlom mjesecu zabilježena godišnja stagnacija temeljne inflacije (koja isključuje volatilne komponente energije i prehrane) u ožujku je zabilježena pozitivna godišnja stopa rasta od 0,6%.

"Očekujemo da će i u nastavku godine uvezeni pritisci uslijed niskih cijena sirove nafte na inozemnim robnim tržištima podržavati deflatorne pritiske na domaćem tržištu. Vrijedi istaknuti da će deflacijski pritisci na cijene biti dodatno podržani nedavnom odlukom Vlade RH o administrativnom smanjenju cijene plina za razdoblje od travnja 2016. godine do kraja ožujka 2017. godine koja bi prema službenim napisima trebala rezultirati smanjenjem cijena plina za kućanstva za oko 18% (uključivši troškove distribucije). S druge strane, očekivani porast cijena sirove nafte na svjetskim tržištima (prema kraju godine) mogao bi ublažiti uvezene deflacijske pritiske", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram