Zatvori
Poslovni Puls
12/04/2016

Zlato ponovo u rastu: Dostižna je i razina od 1.350 dolara za uncu

Soldini rast cijena zlata, oko dva posto na razini tjedna, obilježio je proteklih sedam dana na burzama plemenitih metala diljem svijeta. Najveći rast zlato i srebro ostvarili su sredinom tjedna, a visoke prinose stečene u srijedu i četvrtak nije mogla poremetiti ni lagana korekcija koja se dogodila u petak...

Tako su posljednjeg dana prošlog tjedna vrijednosti zlata bile između 1.231,90 i 1.243,90 dolara za uncu, dok je prosječna cijena srebra dodatno skočila u odnosu na zlato i uz porast od oko 1 posto samo u petak ostala u rasponu od 15.11 do 15.49 dolara za uncu.

Već u ponedjeljak ujutro na svjetskim tržištima trenutna ili "spot" cijena zlata doživjela je novi uzlet, u visini od gotovo 1 posto, preskočivši razinu od 1.250 dolara za uncu, što je najveća cijena u protekla tri tjedna, a u gotovo jednakom postotku rasla je i cijena srebra.

Dobar početak tjedna za plemenite metale trebao bi biti potvrđen i u ostatku ovog razdoblja, smatraju analitičari, koji vjeruju da će nesigurnost globalnog tržišta i konfliktne poruke dužnosnika središnje američke banke nastaviti davati podršku zlatu u kratkom roku. I s tehničke strane situacija izgleda optimistično za zlato i srebro, jer plemeniti metali u prošlom su razdoblju, usprkos korekciji, uspjeli zadržati svoju vrijednost iznad razina ključnih za potporu cijene.

Uz "Grexit" koji je i dalje "pozadinska prijetnja" stabilnosti na europskom kontinentu, sve je bliža i konačna odluka o "Brexitu", što će, prema mišljenju stručnjaka, nastaviti poticati potražnju za zlatom kao investicijskom "sigurnom lukom", posebice u svjetlu činjenice da će odluka o mogućem otcjepljenju Britanije od EU uzdrmati London kao međunarodno financijsko središte. Analitičarka britanske tvtke Capital Economis Simona Gambarini očekuje da bi u tim uvjetima, do kraja godine, cijena zlata trebala doseći razinu od čak 1.350 dolara po unci.

Aktualno stanje cijena zlata, kao i sve novosti s tržišta te najveću ponudu plemenitih metala u regiji donosi tvrtka Auro Domus.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram