Zatvori
Poslovni Puls
06/04/2016

Evo gdje je sada zapelo s grčkim dugom

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde izjavila je u nedjelju putem pisma upućenom grčkom premijeru kako vjeruje da su pregovori o novom ugovoru o grčkom dugu još uvijek poprilično daleko...

Njezin komentar uslijedio je kao odgovor na pismo grčkog premijera Alexisa Tsiprasa koji je od MMF zatražio da razjasni svoj položaj o pregovorima o dugu. Premijerov zahtjev potaknula su nedavna izvješća temeljena na transkriptima koje je objavio Wikileaks. U njima se navodi kako će MMF možda zaprijetiti odustajanjem od financijske pomoći Grčkoj kako bi prisilila europske zajmodavce da ponude veće otpisivanje duga.

"Moje viđenje trenutnih pregovora jest da smo još uvijek dosta daleko od koherentnog programa kojeg mogu predstaviti našem izvršnom odboru." rekla je Lagarde u svom pismu.

"Tijekom mnogo prilika sam naglasila kako možemo poduprijeti samo program koji je vjerodostojan i temeljen na realističnim pretpostavkama te koji ispunjava cilj postavljanja Grčke na put prema čvrstom rastu, dok postepeno obnavlja održivost duga." izjavila je čelnica MMF-a.

U pismu stoji kako će MMF dopustiti svojoj skupini da se vrati u Atenu i nastavi razgovore.

"MMF vodi svoje pregovore u dobroj vjeri, ne putem prijetnji i mi ne komuniciramo putem curenja dokumenata." rekla je Lagarde, dodajući da objavljuje ovo pismo kako bi dodatno povećala transparentnost dijaloga.

MMF je od 2010. surađivao s EU na dva paketa financijske pomoći za Grčku, no inzistirao je da Grčka poduzme vjerodostojne reforme i primi otpis dugova prije trećeg paketa, prenosi CRI.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram