Zatvori
Poslovni Puls
01/04/2016

Rast industrijske proizvodnje u veljači 4,4 posto

Unatoč mjesečnom padu industrijska proizvodnja je u veljači zabilježila razmjerno snažan i iznadočekivani rast od 4,4%. Time je nastavljen godišnji rast obujma industrijske proizvodnje i trinaesti mjesec za redom, a vjerojatno je posljedica oporavka inozemne potražnje te pada zaliha koji je bio prisutan tijekom 2015. godine...

Promatrano prema GIG-u, predvodnik razmjeno snažnih godišnjih stopa rasta nastavljaju biti kapitalni proizvodi čiji obujam proizvodnje bez prekida traje od svibnja 2015. godine. Štoviše tijekom veljače u kategoriji kapitalnih proizvoda i treći mjesec za redom zabilježene su dvoznamenkaste stope rasta (12,3%), a vrlo vjerojatno posljedica su snažnije inozemne potražnje budući da u promatranoj kategoriji bilježimo i razmjeno snažan izvoz roba. Rast je zabilježen i u granama netrajnih proizvoda za široku potrošnju (8,2%) te intermedijarnih proizvoda (2,9%). S druge strane, snažniji godišnji rast ograničio je pad u kategorijama trajnih proizvoda za široku potrošnju (4,4%) te u industrijskoj grani energije (1,2%). Pritom pad obujma energije tijekom posljednjih četiri mjeseca povezujemo s razmjerno blagom zimom.

Promatrano prema NKD-u, godišnji rast u prerađivačkoj industriji (koja čini gotovo 78% ukupnog obujma industrijske proizvodnje) od 6,7% i dalje je glavni pokretač rasta obujma ukupne proizvodnje. Promatrajući u strukturi prerađivačke proizvodnje, prehrambeni proizvodi (koji čine gotovo 14% ukupne industrijske proizvodnje) zabilježili su godišnji rast od 9,6%. Također, u kategoriji rudarstva i vađenja zabilježen je pozitivan rast od 4,1% godišnje. S druge strane, negativan doprinos snažnijem rastu industrijske proizvodnje na godišnjoj razini došao je iz kategorije opskrbe električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija gdje je zabilježen godišnji pad od 4,6%.

Prema desezoniranim indeksima obujam ukupne industrijske proizvodnje u promatranom mjesecu niži je za 1,6% u odnosu na ovogodišnji siječanj što i ne iznenađuje obzirom na razmjerno visoku bazu.

Uz pretpostavku daljnjeg oporavka inozemne potražnje, tijekom 2016. godine očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje, objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram