Zatvori
Poslovni Puls
07/03/2016

Washington Times: Putin pokazao da je veliki "igrač"

U teškoj ekonomskoj situaciji predsjednik Rusije Vladimir Putin je pokazao da je "majstor u velikoj igri", piše analitičar Todd Wood za The Washington Times. Prema njegovom mišljenju, ulogu u tome je odigralo iskustvo stečeno na temelju raspada SSSR-a i krize 90-ih godina...

"Sovjetski div je pobijeđen zbog njegove financijske slabosti. Lekcije koje je iz toga naučio Putin mogu se vidjeti po tome kako on reagira na financijske uvjete s kojima se zemlja suočila", navodi se u članku.

Prije svega, piše Wood, Moskva je isplatila veći dio državnog duga i održava ga na niskoj razini, ispod 20% bruto domaćeg proizvoda. Državni dug većine zapadnih zemalja je znatno veći. "Financijska neodgovornost Zapada je poražavajuća", ističe analitičar.

Razina deviznih rezervi Rusije se, naprotiv, povećala, što joj je omogućilo da se izbori s financijskim teškoćama proteklih godina. Čak i za vrijeme ove krize Moskva pokušava ne smanjiti razinu rezervi, piše novinar. On, međutim, ističe da se Rusija nije uspjela osloboditi ovisnosti o sirovinama.

Ali i tu Putin, prema riječima Wooda, "pokazuje mudrost u financijskim pitanjima, povećavajući cijenu nafte samo kroz pregovore i održavajući pritom visoku razinu proizvodnje". Rusija ne može sebi dopustiti da smanji proizvodnju nafte i plina i da riskira gubitak stranih kupaca, ističe autor članka.

Todd Wood podsjeća da se cijena nafte stabilizirala na razini višoj od 30 dolara za barel, što je mnogo više od 15 dolara, koliko su prognozirali analitičari.

"Putin je dobro odigrao partiju, iako je imao slabe financijske karte", zaključuje novinar.

Izvor: RBTH

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram