Zatvori
Poslovni Puls
02/03/2016

Najbolji rezultati ikada: HPB-ova dobit narasla na 107,5 milijuna kuna

Grupa HPB je u 2015. godini ostvarila neto dobit u iznosu od 107,5 milijuna kuna, predvođena matičnim društvom Hrvatska poštanska banka koja je u 2015. ostvarila najbolje rezultate od svog osnutka...

Konsolidirani rezultat grupe je slabiji obzirom da je u konsolidirane financijske izvještaje uključen i rezultat društva namijenjenog prodaji, koje je u 2015. nakon provedenog restrukturiranja ostvarilo gubitak. Ostvarena neto dobit nastavak je pozitivnog trenda operativnog poslovanja matičnog društva i ostalih podružnica.

Unatoč kapitalim ograničenjima s kojima je HPB bila suočena tijekom većeg dijela godine, neto kamatni prihod smanjen je za minimalnih 0,7 posto uslijed unaprijeđene strukture izvora, te je time sačuvana neto kamatna marža. Fokus na nekamatne poslove, veći broj klijenata i njihova jača aktivnost, očituje se u rastu neto prihoda od provizija i naknada za 2,7 posto. Ovaj rast prvenstveno proizlazi iz ekspanzije poslovanja sa stanovništvom i kartičnog poslovanja, čime je u velikoj mjeri kompenziran opadajući trend u gotovinskom platnom prometu u eksternaliziranim mrežama.

Zbog jednokratnih troškova povezanih s reorganizacijom i dokapitalizacijom matičnog društva, kao i propisanog novog regulatornog doprinosa, operativni troškovi porasli su za 1,0 posto.

Na dan 31.12.2015. aktiva Grupe iznosi 18,0 milijardi kuna, te je veća u odnosu na kraj prethodne godine za 440,0 milijuna kuna (2,5 posto). Nastavno na provođenje optimizacije izloženosti rizicima, porast aktive se najvećim dijelom odnosi na plasmane manje rizičnosti – ulaganja u vrijednosne papire (obveznice i trezorske zapise). Udvostručenjem kapitala i rastom depozita (2,8 posto), kao i paralelnim povratom primljenih kredita sukladno otplatnim planovima, ostvareno je značajno poboljšanje strukture izvora.

Hrvatska poštanska banka, kao matično društvo Grupe, je paralelno s ostvarenjem najboljih rezultata od osnutka, uspješno okončala i proces dokapitalizacije, čime je stopa adekvatnosti kapitala Grupe porasla na 16,17 posto.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram