Zatvori
Poslovni Puls
26/02/2016

RBA: Ove godine nastavak gospodarskog oporavka

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod u četvrtom tromjesečju 2015. godine zabilježio je realni godišnji rast od 1,9%. Pozitivan doprinos rastu gospodarstva došao je od strane domaće potražnje, dok je negativan doprinos u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježen od strane neto inozemne potražnje...

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj očekivano je došao od potrošnje kućanstava koja je realno porasla 2,4% u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine. Navedeno je zasigurno posljedica zaustavljanja negativnih trendova na tržištu rada, višeg raspoloživog dohotka te prelijevanja pozitivnog utjecaja glavne turističke sezone.

Blago ubrzanje na godišnjoj razini bilježi i državna potrošnja (uz realni rast 0,8%). Osobito ohrabruje nastavak rasta bruto investicija u fiksni kapital koje su u odnosu na četvrto tromjesečje 2014. godine porasle 3,7%. S druge strane, negativni, 1,1 postotni doprinos neto inozemne potražnje posljedica je razmjerno viših godišnjih stopa rasta uvoza roba i usluga (13,6) od izvoza roba i usluga (11,6%). Pri tome je izvoz roba zabilježio godišnji rast od 14,4% dok je uvoz roba rastao po realnoj stopi od 13,5% godišnje. Istovremeno, izvoz usluga bio je viši za 8,5%, dok je uvoz usluga za 14,1% veći u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine.

Prema proizvodnoj metodi rast bruto dodane vrijednosti iznosio je realnih 1,6% podržan prije svega rastom prerađivačke industrije (5,7%) te rastom u djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (3,2%) što je ujedno prvo pozitivna stopa rasta u promatranoj djelatnosti u ovoj godini. Dodatno, rast BDV-e podržan je i rastom u djelatnostima trgovine, prijevoza i skladištenja, smještaja, pripreme i usluživanja hrane (2,7%). Nakon što je u prethodnom tromjesečju građevinarstvo po prvi puta od kraja 2008. godine zabilježilo pozitivnu stopu rasta (0,2%) u posljednjem je prošlogodišnjem tromjesečju najveći negativan doprinos došao upravo iz djelatnosti građevinarstva koja je na godišnjoj razini zabilježila pad od 1,4%.

BDP je na razini cijele 2015. godine prema prvoj procjeni DZS-a realno porastao za 1,6% u odnosu na 2014. godinu.

"U godini pred nama očekujemo nastavak pozitivnih stopa rasta BDP-a. Značajniji oporavak osobne potrošnje moguće je očekivati tek s počekom ciklusa rasta zaposlenosti i završetka procesa razduživanja stanovništva. I dok se taj posljednji čimbenik vjerojatno primaknuo svojem kraju, rast zaposlenosti uvelike je ovisan o oporavku privatnog sektora. Očekujemo i nastavak pozitivnog doprinosa neto izvoza roba i usluga, ali i investicija. Pod pretpostavkom da fiskalna prilagodba bude popraćena strukturnim izmjenama velikih javnih sustava i državne administracije, uz povećanje učinkovitosti i funkcioniranje pravne države moguće je stvoriti preduvjete koji bi privatnom sektoru dali poticaj, a gospodarski rast učinili održivim. Time bi se eventualni kratkotrajni negativan učinak očekivane fiskalne konsolidacije uvelike nadoknadio, omogućavajući nastavak rasta i u 2016. godini", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram