Zatvori
Poslovni Puls
25/02/2016

Padaju cijene nafte, ali raste INA-ina dobit

U 2015. operativna dobit (EBITDA) INA Grupe bez jednokratnih stavki porasla je za 10 posto u odnosu na 2014. godinu te je dosegla 2.95 milijardi kuna. CCS EBITDA (rezultat obračunat po jedinstvenoj cijeni sirovina na kraju razdoblje) bez jednokratnih stavki iznosila je 3.67 milijardi kuna, što je 9 posto više u odnosu na 2014. Neto dobit bez jednokratnih stavki je iznosila 58 milijuna kuna. Kompanija je u navedenom razdoblju uložila ukupno 1.65 milijardi kuna, što je stabilno imajući u vidu ukupno pogoršanje vanjskog okruženja, navodi se u priopćenju INA-e...

S obzirom na niske cijene nafte, INA je i u 2015. godini ostvarila stabilan rezultat u odnosu na prethodnu godinu, što se može smatrati postignućem za kompaniju koja je orijentirana na istraživanje i proizvodnju, smatraju u INA-i.

Prepolovljene cijene Brenta utjecale su na rezultat, ali je taj negativan učinak umanjen slabljenjem kune u odnosu na američki dolar, povoljnijim okruženjem za poslovanje rafinerija i povećanom proizvodnjom ugljikovodika. Neto dug ostao je stabilan u iznosu od 3 milijarde kuna, dok je odnos duga i kapitala zabilježio blagi porast, ali je i dalje vrlo stabilan te iznosi 22,3%.

Neto rezultat društva isključujući učinak jednokratnih stavki iznosi 58 milijuna kuna. Gubitak Društva, iako manji nego u 2014. godini, iznosio je 1.42 milijarde kuna, pod utjecajem posebnih stavki u ukupnom iznosu od 1.48 milijarde kuna. Najveći dio tih jednokratnih stavki odnosi se na umanjenje vrijednosti imovine u segmentu Istraživanja i proizvodnje, uslijed slabljenja cijene nafte i daljnjeg nastavka sirijske krize. Dodatno umanjenje imovine u Siriji koje je utjecalo na konačni rezultat bilo je nužno i neizbježno zbog političke i sigurnosne situacije u toj zemlji, ali važno je naglasiti da je radi samo o računovodstvenoj prilagodbi koja nema novčani utjecaj. Trošak umanjenja vrijednosti, međutim, u skladu sa Zakonom o porezu na dobit nije porezni odbitak. Kompanija je zadržala manji dio imovine za slučaj da se geopolitičke okolnosti promijene i omoguće povratak u Siriju.

“2015. bila je godina izazova za cijelu naftnu industriju, no usprkos nepovoljnom okruženju INA je uspjela osigurati povećanje CCS EBITDA za 9%, na iznos od 3.67 milijardi kuna. Neto rezultat, s druge strane, bio je pod velikim utjecajem umanjenja vrijednosti krajem godine u iznosu od 1,2 milijarde kuna. Većina umanjenja vrijednosti odnosi se na Segment Istraživanja i proizvodnje, osobito imovine u Siriji, što nema novčani utjecaj na Inino poslovanje.

Značajni napori u Segmentu djelatnosti Istraživanje i proizvodnja koji su rezultirali povećanjem proizvodnje ugljikovodika za 6%, kao i bolje rafinerijsko okruženje koje je rezultiralo povećanjem prosječne rafinerijske marže za 24%, nisu bili dovoljni da se nadoknadi učinak prepolovljene cijene Brenta na segment. Osim cijene Brenta, pad cijene plina za industrijske kupce također je utjecao na profitabilnost i razinu prodaje. Uz takve značajne vanjske čimbenike koji su van utjecaja Društva, interna optimizacija i mjere povećanja produktivnosti imaju dodatnu važnost. Restrukturiranje Trgovine na malo definitivno je jedan od glavnih koraka ostvarenih tijekom 2015. godine u smjeru povećanja produktivnosti, što je pomoglo kako bi se operativni troškovi segmenta prilagodili konkurenciji.

Ipak, imajući u vidu stalne niske cijene nafte, Društvo će trebati napraviti dodatne korake, kroz kombinaciju smanjenja kapitalnih i operativnih troškova, kako bi se osigurala buduća financijska snaga i održivost poslovanja.“, komentirao je ostvarene rezultate predsjednik Uprave Ine Zoltan Aldott.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram