Zatvori
Poslovni Puls
23/02/2016

SAD i Rusija najveći izvoznici oružja

Rusija i SAD i dalje su su najveći izvoznici naoružanja na svijetu, priopćio je u ponedjeljak, 22. veljače, Stockholmski međunarodni institut za mirovna istraživanja SIPRI...

Baze podataka instituta odnose se na razdoblje od 1950. godine, a u opisu tendencija međunarodnih vojnih transfera stručnjaci instituta koriste prosječnu vrijednost iz petogodišnjeg razdoblja, prenosi RIA „Novosti”.

Prema rang-listi koju je objavio SIPRI, najveći izvoznik naoružanja na svijetu su, kao i ranije, SAD s 33% globalnog izvoza oružja. Najveći klijenti Sjedinjenih Država su Saudijska Arabija (9,7%), Ujedinjeni Arapski Emirati (9,1%) i Turska (6,6%).

Prema podacima SIPRI, regija koji uvozi najviše američkog oružja je Bliski istok, u koji odlazi 41% naoružanja koje izvozi Amerika. U zemlje Azije i Oceanije odlazi 40% izvoza američkog naoružanja.

Tijekom posljednjih pet godina isporuke glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz SAD-a porasle su za 27% u odnosu na razdoblje 2006-2010.

Drugo mjesto na popisu najvećih izvoznika naoružanja, kao i prema rezultatima ranijeg istraživanja, pripada Rusiji s 25% u svjetskom izvozu naoružanja. Autori izvještaja ističu da je izvoz glavnih vrsta konvencionalnog naoružanja iz Rusije u posljednjih pet godina porastao za 28% u odnosu na razdoblje od 2006. do 2010.

Prema podacima SIPRI, najveći uvoznici ruskog oružja u posljednjih pet godina su Indija (39%), Kina (11%) i Vijetnam (11%). Kada se radi o izvozi prema regijama, najviše oružja iz Rusije uvezle su zemlje Azije i Oceanije.

Na trećem mjestu među najvećim izvoznicima naoružanja, prema podacima SIPRI, nalazi se Kina (5,9 %), na četvrtom mjestu je Francuska (5,6%), a na petom Njemačka (4,7 %).

Izvoz naoružanja iz ovih pet zemalja u razdoblju od 2011. do 2015. čini 74% svjetskog izvoza, prenosi RBTH.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram