Zatvori
Poslovni Puls
19/02/2016

Hrvatska lutrija poslovnu godinu zaključila s dobiti od 41,7 mil. kuna

Hrvatska lutrija prošle je godine imala neto dobit od 41,7 milijun kuna što predstavlja rast od 89,2 posto u odnosu na 2014. godinu kada je dobit iznosila 22 milijuna kuna. Na rekordan rast dobiti utjecali su realizacija novih projekata te provedene mjere restrukturiranja i optimizacije poslovanja. Operativna dobit (EBITDA) iznosila je 59,6 milijuna kuna, pojašnjavaju iz HL-a...

Prihodi Hrvatske Lutrije u 2015. godini iznosili su 476,7 milijuna kuna ili 1,5 posto manje nego u 2014. godini. Na pad prihoda utjecalo je smanjenje prihoda od igara na sreću klađenja od 17,6% kao posljedica izmjena Zakona o igrama na sreću kojima se u 2015. godini uvelo oporezivanje svih dobitaka što je rezultiralo prelaskom igrača na stranice internetskih ponuđača u inozemstvu koji nemaju koncesiju za priređivanje igara klađenja u RH. Prihodi klađenja iznosili su 86,7 milijuna kuna, a dodatni pad prihoda u segmentu klađenja zaustavljen je realizacijom strateškog projekta klađenja uživo (live betting), navodi se u priopćenju.

Strateško poslovno područje lutrijskih igara na sreću ostvarilo je prihode u iznosu od 324,3 milijuna kuna što predstavlja rast od 2 posto. Na porast prihoda utjecao je rast prihoda igre Eurojackpot te realizirani projekti redizajna igre TV Bingo te igre Loto 7/39 u kojem se izvlačenjem "zlatne kuglice" udvostručuju dobici.

Uvođenje internet casina, prvog u Hrvatskoj legalnog internet casina, uz restrukturiranje segmenta igara na sreću na automatima, omogućilo je rast segmenta igara u casinima i automat klubovima za 9,4 posto te su prihodi iznosili 54,4 milijuna kuna.

Rashodi Hrvatske Lutrije u 2015. godini iznosili su 434,9 milijuna kuna te su bili manji za 27,3 milijuna kuna ili 5,9 posto postomanje nego u 2014. godini. Na smanjenje rashoda u najvećoj mjeri utjecalo je smanjenje materijalnih i nematerijalnih troškova.

U 2015. godini Hrvatska Lutrija realizirala je 93 posto planiranih investicija, poglavito u opremu za igre na sreću te je brojila 1323 radnika ili 2 posto manje nego u 2014. godini.

Igračima je u 2015. za sve dobitke ukupno isplaćena 1.097.342.416,55 kuna, dok cjelokupni doprinos Državnom proračunu za 2015. godinu iznosi 235,8 milijuna kuna.

"Protekla godina ostat će zapamćena po cijelom nizu značajnih projekata koje smo sproveli, a koji su omogućili ostvarenje operativne dobiti (EBITDA) od 59,6 milijuna kuna. Realizirali smo projekte iCasino i klađenje uživo na internetu, redizajnirali Loto i Bingo, restrukturirali segment casina i automat klubova, a zahvaljujući poslovnoj suradnji sa Tiskom, Poštom, Konzumom, iNovinama te INA-om prisutni smo na preko 2.500 prodajnih mjesta u RH.

Započeli smo s projektom virtualnog klađenja te samostojećih aparata za igre na sreću, a za naše igrače pripremamo i loyalty program te još funkcionalnije mobilne aplikacije Score Alarm i HL mobile. Ovo su samo neki od važnijih projekata koje smo realizirali ili ćemo realizirati u 2016. godini, a pred nama je vrijeme novih izazova kako bi na izuzetno kompetitivnom tržištu igara na sreću u RH, između 82 priređivača, i dalje rasli i povećali vlastiti udio na tržištu igara na sreću.", rekao je Danijel Ferić, predsjednik Uprave Hrvatske Lutrije prilikom današnje objave rezultata poslovanja za 2015. godinu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram