Zatvori
Poslovni Puls
15/02/2016

Sankcije otežavaju hrvatski izvoz u Rusiju, ali i ruske investicije u Hrvatsku

Pad ruskog rublja i međunarodne sankcije SAD-a i Europske unije otežavaju izvoz hrvatskih proizvoda u Rusiju, premda i u takvim uvjetima pojedine tvrtke postižu zavidne rezultate...

Uz to, sve je više poduzeća koja se tek pokušavaju probiti na tržište sa 140 milijuna stanovnika. Na prehrambenom sajmu u Moskvi sudjelovali su proizvođači koji izvoze u Rusiju, ali i proizvode ondje.

Hrvatskih tvrtki u Rusiji nema mnogo, ali one najupornije odlično su prihvaćene. Podravka je izvoz povećala unatoč sankcijama, no svoje poslovanje stalno moraju prilagođavati novim uvjetima.

Uz prehrambene u Rusiji su prisutne i hrvatske farmaceutske tvrtke te proizvođači automobilskih dijelova. Ukupno oko milijardu kuna izvoza u 2015. Interesa za poslovanje sve je više.

Iako interes raste, Rusija je hrvatskim menadžerima još uvijek nepoznata i daleka, a nikad nije bilo ni pretjerane političke volje da se stanje popravi, kaže najveći proizvođač smrznute hrane u Rusiji.

Sankcije su potpuno onemogućile izvoz neretvanskih mandarina. Istodobno im je izvoz u zapadnu Europu prezahtjevan.

Do kada će sankcije otežavati hrvatski izvoz ali i ruske investicije, te primjerice, kupovinu hrvatskih brodova, teško je procjenjivati. I dok se pad ruskog rublja i loše političke okolnosti jednima čine kao prepreke, drugi prepoznaju i koriste sve prednosti tog golemog tržišta, piše HRT.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram