Zatvori
Poslovni Puls
02/02/2016

Postoji mala vjerojatnost da SAD idu prema novoj recesiji

Vodeći svjetski ekonomisti smatraju kako postoji 20 posto šansi da američko gospodarstvo ove godine potone u recesiju. Ujedno, predviđaju kako se smanjuje vjerojatnost da će Fed podići kamatne stope, kako se prije mislilo...

Financial Times proveo je istraživanje među 51 ekonomistom nekoliko dana nakon siječanjskog sastanka Feda. Rezultati ukazuju na utjecaj prošlomjesečnih tržišnih turbulencija i nedostatak odličnih vijesti iz SAD-a i Kine.

Analitičari se pribojavaju da se put ka recesiji najvećeg svjetskog gospodarstva - koje se dugo smatralo motorom globalnog rasta - intenzivirao. U prosincu su analitičari predviđali da je mogućnost da SAD uđe u recesiju u sljedeće dvije godine 15 posto. Sada kažu da je šansa jedan od pet da će se recesija dogoditi u sljedećih 12 mjeseci.

Zabrinutost oko mogućeg globalnog usporavanja - koja je nagnala Bank of Japan da kamatne stope u petak snizi u negativni teritorij - vjerojatno će spriječiti Fed da ispuni prognozu i referentnu kamatnu stopu podigne za 100 pp ove godine, kažu vodeći ekonomisti.

Snizili su očekivanja glede moućnosti da Fed ove godine postroži politiku, a srednja se prognoza kreće na pola puta između dva ili tri podizanja kamatnih stopa za 25 pp ove godine. Polovina anketiranih misli kako će Fed kamatne stope dizati najviše dva puta.

U prosincu, predviđalo se podizanje za 75 pp, a tri četvrtine ekonomista vjerovalo je kako će se stope dizati tri ili više puta.

Sve do nedavno, malo se analitičara zabavljalo mišlju da bi SAD mogao potonuti u recesiju. Smatralo se kako će snažno tržište rada i rastući uslužni sektor nadjačati pad u proizvodnom sektoru koji se bori s jačim dolarom.

Usporavanje Kine podsjetilo je na ranjivost američkog gospodarstva, a ulagači upiru u poremećaje na kreditnim tržištima i bujicu stečajeva u energetskom sektoru. Popis kompanija u opasnosti od stečaja, koji su sastavili Standard & Poor’s i Moody’s, sve je veći.

Globalna su tržišta kapitala u ovoj godini skliznula šest posto, a u SAD-u je zabilježen pad od pet posto. Stratezi Citigroupa primjećuju kako je čak 31 posto kompanija iz sastava S&P 500 indeksa palo više od 30 posto u odnosu na godišnji maksimum.

Ulagači kažu kako su događaji na tržištu kapitala signal zaokreta u kreditnom ciklusu. Kvalitetne kompanije izdavanje duga plaćaju sve više, a vrata su posve zatvorena energetskim kompanijama s niskim rejtinzima.

Ekonomisti koji su sudjelovali u anketi FT-a naglašavaju kako se vjerojatnost recesije povećala, ali mnogi također tvrde kako bi SAD nju u potpunosti mogao izbjeći. Kad je u pitanju cijena nafte, analitičari smatraju kako se tu više radi o ponudi nego globalnoj potražnji.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram