Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2016

Oreškovićeva vlada PDV u turizmu ruši na 5,5 posto!

Dogodilo se konačno i to: hrvatski turizam trebao bi od 2017. godine početi raditi sa stopom PDV-a od 5,5 posto i prestati biti u turizmu porezno najopterećenija zemlja Mediterana...

Konkretno, to bi značilo rasterećenje sektoru za oko 550 do 600 milijuna kuna godišnje, što bi dovelo do realiziranja 15 milijardi kuna novih investicija. Sve to stvorilo bi 11 tisuća novih radnih mjesta u hotelijerstvu, ali poticanjem investicija to bi osiguralo dodatnih šest milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru, piše Slobodna.

Izračunali su to u Udruzi poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske (UPUHH), s obzirom da se u ključnim smjernicama reformske Vlade, koje je predstavio premijer Tihomir Orešković, najavljuje prepolovljavanje turističkog poreza koji je od 2014. godine na stopi od 13 posto.

Naravno, porezna opterećenja mogu se korigirati jedino za cijelu kalendarsku godinu za koju se kalkuliraju cijene, pa je realno očekivati da će se to dogoditi u 2017. godini. Kako sve to prati i najava snižavanja fiskalnih opterećenja na lokalnoj razini, koja su u nadležnosti lokalne uprave i samouprave, a koja pritišću poslodavce porezima i prirezima gotovo jednako kao i PDV, najavljenim prvim makroekonomskim potezima nove Vlade za turizam, u tom su sektoru više nego zadovoljni. Bojazan da bi smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja mogla napraviti "rupu" u proračunu, u UPUHH-u uklanjaju tvrdnjom da bi niži PDV samo kratkoročno smanjio priljev u proračun. Na temelju iskustva drugih zemalja koje su učinile slično (Francuska, Grčka), očekuje se rast investiranja i turističke potrošnje. Tako bi po osnovi poreza i doprinosa na troškove rada u građevinskom sektoru državna blagajna uprihodila 450 milijuna kuna već u prvoj godini intenzivnih ulaganja s nižim PDV-om, dok bi u razdoblju do 2020. godine novozaposleni u turizmu i građevinskom sektoru pridonijeli više od četiri milijarde kuna u javni sektor preko poreza i doprinosa na plaće, kažu izračuni UPUHH-a.

S prepolovljenom stopom PDV-a logično bi bilo očekivati i barem simbolično snižavanje cijena usluga na koje se to odnosi za nekoliko postotaka (dva do pet posto), mišljenje je ekonomista, a razlika koju su poslodavci do sada davali za PDV trebala bi biti iskorištena za razvoj, investicije, plaće, zapošljavanje, ali prije svega bolju konkurentnost, a time i veći promet i bolju zaradu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram