Zatvori
Poslovni Puls
01/02/2016

Industrijska proizvodnja u 2015. godini narasla za 2,6 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a u prosincu je (jedanaesti uzastopni mjesec) nastavljen rast industrijske proizvodnje na godišnjoj razini. Naime, unatoč mjesečnom padu od 1,3% prema kalendarski prilagođenim indeksima, industrijska proizvodnja je u prosincu u odnosu na isti mjesec 2014. godine zabilježila rast od 1%. Naposljetku, povoljna kretanja obujma industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju (3,4% godišnje) imati će pozitivan utjecaj na kretanja BDV-a.

Promatrano kumulativno na razini cijele prošle godine industrijska proizvodnja je prema izvornim indeksima zabilježila godišnji rast od 2,7% dok je prema kalendarski prilagođenim indeksima rast iznosio 2,6% godišnje. Time je i drugu godinu zabilježen porast industrijske proizvodnje. Promatrano prema GIG-u, rast obujma industrijske proizvodnje zabilježen je u industrijskim granama kapitalnih proizvoda (5,8%), intermedijarnih proizvoda (2,2%) te kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,4%). S druge strane pad industrijske proizvodnje zabilježen je u granama energije (0,8%) te kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,5%).

Promatrano prema NKD-u rast industrijske proizvodnje u 2015. posljedica je rasta prerađivačke industrije (udio u ukupnoj industriji od 81,8%,) od 3,5% te rudarstva i vađenja (5%). S druge strane u djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježen je godišnji pad od 5,6%.

Glavni pokretači rasta prerađivačke industrije u 2015. godini s dvoznamenkastim stopama rasta bili su proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (37,3%), kože i srodnih proizvoda (26,1%), proizvodnja motornih vozila, prikolica i poluprikolica (16,4%), prerada drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja (14,6%), proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka te proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda (oboje 11,4%) te proizvodnja koksa i rafiniranih naftnih proizvoda (11,1%). U najvećoj djelatnosti prerađivačke industrije, proizvodnji prehrambenih proizvoda (udio od 16,1%) godišnji rast je iznosio 3,9%

"I u 2016. godini očekujemo nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta u visini 2,5%, gdje bi najveći poticaj trebao, kao i u prošloj godini, doći od oporavka inozemne potražnje. Svakako na umu treba imati i potrebu za daljnjim jačanjem konkurentnosti hrvatske industrije i izvoznog sektora", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram