Zatvori
Poslovni Puls
11/01/2016

EBRD postao suvlasnik Zagrebačke burze

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) stekla je putem dokapitalizacije 5,2 posto udjela u Zagrebačkoj burzi (ZSE), priopćeno je u ponedjeljak s Burze...

Početkom prosinca lani Zagrebačka burza dokapitalizirana je u dva kruga za 14,9 milijuna kuna. EBRD je sudjelovao u drugom krugu dokapitalizacije upisom 2.400 novih dionica ZSE po cijeni od 2.500 kuna, odnosno s ukupnim iznosom od 6 milijuna kuna.

Potkraj prošle godine ZSE je zaključio proces preuzimanja Ljubljanske burze (LJSE), stjecanjem svih njezinih dionica od grupacije CEE Stock Exchange Group (CEESEG).

"Pružajući podršku spajanju Zagrebačke i Ljubljanske burze, EBRD će nastojati povećati vrijednost oba društva radom na poboljšanju standarda korporativnog upravljanja te kao partner koji zajedno s ostalim dioničarima želi unaprijediti regulatorni okvir i uvjete uvrštenja vrijednosnih papira", navodi se u priopćenju sa ZSE.

Istovremeno, očekuje se da će ulagači i izdavatelji imati koristi od jedinstvenog pristupa tim tržištima kapitala i očekivane povećane likvidnosti, što će ujedno biti pospješeno uvođenjem novog sustava trgovanja"Xetra-e", dodaje se.

"Ovo je važna investicija za Hrvatsku i Sloveniju, te smo ponosni na našu ulogu u modernizaciji i harmonizaciji infrastrukture tržišta kapitala. Već smo ranije podržali Zagrebačku burzu osnivanjem Akademije Zagrebačke burze koju je do danas pohađalo preko 4.000 polaznika", istaknula je direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić.

Poticanje razvoja lokalnih tržišta kapitala jedan je od ključnih načina kojim EBRD podržava stvaranje uvjeta za održivi rast gospodarstava. U sklopu Inicijative razvoja lokalnih valuta i lokalnih tržišta kapitala, Banka je započela nekoliko projekata od kojih su zadnji stvaranje SEE Link-a kao poveznice između bugarske, hrvatske i makedonske burze, te pripreme za uspostavljanje regionalne središnje ugovorne strane.

EBRD je kao investitor aktivan u Hrvatskoj još od stjecanja neovisnosti, te je dosad uloženo oko 3,25 milijarde eura u preko 180 projekata.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram