Zatvori
Poslovni Puls
30/12/2015

Deseti mjesec za redom bilježi se rast industrijske proizvodnje

Prema posljednjim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja (prema desezoniranim indeksima) u studenom je zabilježila pad od 0,8% u odnosu na listopad. Mjesečni pad došao je od pada u industrijskim granama energije (5,1%), kapitalnih proizvoda (1%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,6%). S druge strane snažniji mjesečni pad ublažio je rast u industrijskoj grani trajnih proizvoda za široku potrošnju (3,4%) i intermedijarnih proizvoda (0,8%)...

Uz mjesečni pad ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) u studenom je usporila godišnji rast na 2,7%. Ipak godišnji rast u promatranom mjesecu zabilježen je već deseti mjesec zaredom. Promatrano prema GIG-u, rast je zabilježen u granama intermedijarnih proizvoda (8,1%), kapitalnih proizvoda (7,9%) te netrajnih proizvoda za široku potrošnju (0,9%). S druge strane snažniji godišnji rast ograničio je pad u industrijskoj grani trajnih proizvoda za široku potrošnju (6,5%) i energija (4,5%).

Promatrano kumulativno u razdoblju od siječnja do studenog, ukupna industrijska proizvodnja zabilježila je prosječan rast od 2,7% u odnosu na isto razdoblje lani. U istom kumulativnom razdoblju, prema kategorijama GIG-a, rast industrijske proizvodnje predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru kapitalnih proizvoda (3,8%), netrajnih proizvoda za široku potrošnju (3,6%), intermedijarnih proizvoda (2,9%) dok je u sektoru energije zabilježena godišnja stagnacija. Pad je u promatranom razdoblju zabilježen jedino u sektoru trajnih proizvoda za široku potrošnju (-0,8%).

Prema NKD-u, prerađivačka industrija koja čini gotovo 82% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, uz blagi mjesečni pad od 0,3% zabilježila je razmjerno snažan rast na godišnjoj razini od 4,8%. U kumulativnom razdoblju od prvih jedanaest mjeseci prerađivačka proizvodnja je porasla za 3,5% godišnje. Pozitivan doprinos rastu industrijske proizvodnje došao je i od rasta u sektoru rudarstva i vađenja koji je na godišnjoj razini porastao za 4,2%. S druge strane, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija zabilježila je godišnji pad od 12,3%.

"Nastavak godišnjih stopa rasta industrijske proizvodnje u posljednjem tromjesečju svakako će pozitivno doprinijeti i snažnijem ostvarenju bruto dodane vrijednosti koji je zabilježen i u prethodna tri tromjesečja. Rast je uvelike podržan oporavkom inozemne potražnje, učinkom baznog razdoblja, ali i padom zaliha u prethodnom razdoblju", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram