Zatvori
Poslovni Puls
24/12/2015

Ukrajina bi mogla dobiti Rusiju na sudu zbog krimskog duga

Analitičari: Ukrajina bi mogla dobiti Rusiju na sudu zbog krimskog duga. Takva mogućnost postoji ukoliko sudac ustanovi da je Moskva imala planove o „aneksiji“ Krima još prije nego što je izdana odgovarajuća dokumentacija za kredit Kijevu...

Takva mogućnost postoji ukoliko sudac ustanovi da je Moskva imala planove o „aneksiji“ Krima još prije nego što je izdana odgovarajuća dokumentacija za kredit Kijevu, prenose strani mediji.

Novac, koji je Rusija osigurala Kijevu, neobičan je, prema međunarodnim standardima, kredit, budući da njegova forma ne odgovara sadržaju, smatra viši znanstveni suradnik Instituta za međunarodnu ekonomiju Peterson iz Washingtona Anna Gelpern.

Po mišljenju Gelpern, pozajmica od tri milijarde dolara smatra se nelegitimnom, ili kako se često može čuti „odioznim“ dugom, odnosno kreditom koji je uzeo despotski režim i koji nije korišten za potrebe stanovništva. U vezi s tim londonski sud bi mogao proglasiti emisiju obveznica nevažećom, pretpostavlja ona.

Međutim, Michale Waibel, profesor međunarodnog prava na Cambridgeu, smatra da RF može sudu dostaviti prilično uvjerljivu argumentaciju i da je malo vjerojatno da će čimbenik Krima bilo kako utjecati na odluku suda.

Kijev će najverojatnije, na sudu pokrenuti pitanje „odioznosti“ duga i pozivati se na odbijanje Rusije da ga restrukturira kao privatni vjerovnik, smatra stručnjak, ali i sumnja da će neki od tih argumenata imati ulogu, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram