Zatvori
Poslovni Puls
23/12/2015

Svjetska banka: Ove godine rast hrvatskog BDP-a od 1,5 posto

Svjetska banka prognozira rast realnog BDP-a u Hrvatskoj za 1,5 posto u ovoj godini te nastavak oporavka u 2016. i 2017. godini, u prosjeku za 1,9 posto, rečeno je na predstavljanju redovitoga polugodišnjeg ekonomskog izvješća Svjetske banke za Europsku uniju...

Oporavak se temelji na jačanju domaće potražnje, izvoza i investicija, dok se nezaposlenost postupno smanjuje.

Vanjski čimbenici, međutim, kao što je slabiji rast u glavnim trgovinskim partnerima Hrvatske, stroža monetarna politika Američke središnje banke (FED) te porast premija na rizike na tržištima u nastajanju, mogli bi narušiti slabašan oporavak preko smanjenja izvoza i uvećanja financijskih troškova za već prezadužen javni sektor, kao i ostale domaće sektore, upozorava viša ekonomistica Svjetske banke za Hrvatsku Sanja Madžarević Šujster.

Što se tiče aktualnog stanja u zemlji, u Uredu Svjetske banke za Hrvatsku smatraju da bi dugotrajno sastavljanje nove vlade te nesiguran doseg mjera fiskalne konsolidacije u 2016. i 2017. mogli umanjiti povjerenje ulagača i narušiti izglede za rast.

Za osiguranje makroekonomske stabilnosti i rasta i nadalje je ključno rješavati fiskalne slabosti, kao i visoke stope neaktivnosti i nezaposlenosti te predano provoditi dugotrajne strukturne reforme, zaključuje Sanja Madžarević Šujster.

U izvješću se navodi da je gospodarski oporavak u Europskoj uniji (EU) sve snažniji, no rast je još uvijek skroman unatoč ekspanzivnoj monetarnoj politici i povoljnim financijskim uvjetima, dok je investicija još uvijek malo.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram