Zatvori
Poslovni Puls
18/12/2015

Od 1. siječnja obveza davanja podataka bankama

Od 1. siječnja 2016. godine na snagu stupa Direktiva EU-a, koja je temelj za provedbu Globalnog standarda izvještavanja - Common Reporting Standard (CRS) u Europskoj uniji, izvijestila je Hrvatska udruga banaka...

Riječ je o tome da će klijenti morati davati bankama i štedionicama podatke koje one od njih zatraže, popunjavanjem odgovarajućih obrazaca.

U skladu s preuzetim obvezama, financijske će institucije Ministarstvu financija Republike Hrvatske - Poreznoj upravi, dostavljati podatke o računima i financijskoj imovini klijenata za koje su utvrdile da se mogu smatrati stanovnikom jedne od država pristupnica CRS-u.

Ti se podaci zatim automatski razmjenjuju s ovlaštenim tijelima ostalih država na godišnjoj razini.

CRS je razvijen nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) u ožujku 2010. godine donijele "Zakon o izvršenju poreznih obveza s obzirom na račune u stranim financijskim institucijama", poznat kao FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act), radi što efikasnije borbe protiv poreznih utaja i prijevara. Njime je utvrđeno koje se informacije o financijskim računima razmjenjuju, koje financijske institucije imaju obvezu izvješćivanja, definirane su različite vrste računa i poreznih obveznika te postupci dubinske analize kojih se moraju pridržavati financijske institucije.

Primjenom CRS-a želi se poboljšati suradnja s drugim državama u razmjeni poreznih podataka, unaprijediti porezni nadzor i suradnja u naplati poreza na međudržavnoj razini.
Za ova pitanja te za informacije građanima o poreznoj rezidentnosti mjerodavne su državne porezne uprave, a u Hrvatskoj je to Ministarstvo financija - Porezna uprava na čijim će se internetskim stranicama moći pronaći detaljne informacije o provedbi CRS-a, navodi Hrvatska udruga banaka, piše HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram