Zatvori
Poslovni Puls
30/11/2015

Francuski turizam već pati zbog bojazni od terorističkih napada

Teroristički napadi na Pariz od 13. studenog su stvorili bojazan da bi se ova tragedija mogla odraziti i na gospodarstvo ne samo Francuske nego i šire. Jesu li ove bojazni opravdane, pitaju se iz DW...

Pariz je jedno od najpoželjnijih turističkih odredišta na svijetu i dobar dio gradskog budžeta pune gosti iz cijelog svijeta. Francuska je najposjećenija zemlja na svijetu, prošle godine je samo Pariz posjetilo 32,2 milijuna turista. Nakon terorističkih napada od 13. studenog, nakon prvobitnog šoka, mnogi su se, isprva više u sebi, a kasnije i sve glasnije zapitali kako će se ovi događaji odraziti na turističku branšu.

Dva tjedna nakon napada se, usprkos ustrajnosti ugostitelja i hotelijera da nastave s poslom kao da se ništa nije dogodilo, ipak pokazalo da su teroristički napadi nanijeli štetu turističkom sektoru. Prema istraživanju tvrtke Forward Keys u danima nakon napada, broj letova za Pariz pao je, u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, za 27 posto. Francuska zrakoplovna kompanija Air France-KLM kao i najveći francuski hotelski lanac Accor pretrpjeli su velike gubitke na burzi. Institut Markit je zabilježio i pojačani pesimizam kod francuskih menadžera glede predstojećeg razdoblja što se povezuje s terorističkim napadima. No, kako tvrdi ekonomist Markita Chris Williamson, efekti ovakvih događaja su kratkoročni.

Još nije potpuno jasno kakvog bi utjecaja napadi mogli imati na, za trgovce, najvažniji dio godine. Početkom Adventa božićni sajmovi diljem Njemačke bilježe manji broj posjetitelja od očekivanog. No istodobno to ne znači da će trgovina ostati bez svog najznačajnijeg godišnjeg utrška. “Moguće je da će poneki potrošač izbjegavati božićne sajmove i da će umjesto toga više novaca potrošiti u online sektoru”, kaže Golf Bürkl iz Društva za analizu potrošnje (GfK). Giganti poput Amazona po prvi put ove godine u Europi pokušavaju etablirati tzv. Cyber Monday, online pandan udarnom danu za rasprodaje u SAD-u Black Friday koji je krajem prošlog tjedna opet polučio rekordne utrške trgovcima s one strane Atlantika. No udruge za zaštitu potrošača Amazonu predbacuju „mazanje očiju“. Kod mnogih artikala koji će se početkom tjedna naći na, kako ju mediji nazivaju, „internetskom rasprodajom godine“, se zapravo radi o sniženju na preporučenu cijenu proizvođača, što je najviša moguća cijena kojom se u maloprodaji već odavno ne barata jer proizvodi već u početak prodaje idu s znatno manjom cijenom.

Gospodarski rast i poslovni indeks unutar zone eura pokazali su se stabilnima i nakon napada od 13. studenog. Iako je Francuska, kao druga najveća zemlja u kojoj je na snazi euro, pretrpjela gubitke, u ostalim velikim euro članicama Italiji, Španjolskoj i pogotovo Njemačkoj je raspoloženje glede daljnjeg razvoja optimistično. „Njemačko gospodarstvo se pokazalo otporno na neke negativne globalne čimbenike. Čak ni napadi na Pariz se nisu odrazili na pozitivnu bilancu“, kaže predsjednik ekonomskog instituta Ifo Hans-Werner Sinn objašnjavajući ispitivanje provedeno među 7.000 njemačkih menadžera.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram