Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2015

Listopad donio rast industrijske proizvodnje od 6,4 posto

Prema posljednjim podacima DZS-a, industrijska proizvodnja (prema desezoniranim indeksima) u listopadu je zabilježila rast od 1% u odnosu na rujan. Mjesečni rast podržan je rastom u industrijskim granama energije (4,5%) intermedijarnih proizvoda (2,5%) i kapitalnih proizvoda (0,1%). S druge strane negativni doprinos mjesečnom rastu došao je od mjesečnog pada u industrijskoj grani trajnih proizvoda za široku potrošnju (1,2%) i netrajnih proizvoda za široku potrošnju (1,1%)...

S mjesečnim rastom u listopadu ukupna industrijska proizvodnja (prema kalendarski prilagođenim indeksima) zabilježila je snažan godišnji rast od 6,4% već deveti mjesec zaredom. Promatrano prema GIG-u, sve komponente osim trajnih proizvoda za široku potrošnju (koje su na godišnjoj razini pale za 0,6%) zabilježile su pozitivnu stopu godišnjeg rasta: intermedijarni proizvodi (6,8%), energija (5,9%), netrajni proizvodi za široku potrošnju (5,4%), a najsnažniji rast zabilježen je u kategoriji kapitalnih proizvoda koji su u listopadu porasli po godišnjoj stopi od 7,7%.

Promatrano kumulativno u razdoblju od prvih deset mjeseci, ukupna industrijska proizvodnja zabilježila je prosječan rast od 2,7% u odnosu na isto razdoblje lani. U istom kumulativnom razdoblju, prema kategorijama GIG-a, rast industrijske proizvodnje predvođen je većim obujmom proizvodnje u sektoru netrajnih proizvoda za široku potrošnju (4%), kapitalnih proizvoda (3,3%), intermedijarnih proizvoda (2,4%) te energije (0,4%), dok je u sektoru trajnih proizvoda za široku potrošnju zabilježen blagi godišnji pad proizvodnje od 0,1%.

Prema NKD-u, prerađivačka industrija koja čini gotovo 82% ukupnog obujma industrijske proizvodnje, uz blagi mjesečni pad od 0,1% zabilježila je razmjerno snažan rast na godišnjoj razini od 6,8%. U kumulativnom razdoblju od prvih deset mjeseci prerađivačka proizvodnja je porasla za 3,3% godišnje. Najveći udio u prerađivačkoj industriji odnosi se na proizvodnju prehrambenih proizvoda (koja čini preko 16% ukupne industrijske proizvodnje) koja je u listopadu ostvarila godišnji rast od 8,7%. Snažan dvoznamenkasti rast industrijske proizvodnje u listopadu u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je u proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (38,1%), preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja (24,8%), proizvodnji strojeva i uređaja (20,4%), osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka (18,8%), ostalih prijevoznih sredstava (18,5%), proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (18,2%) proizvodnji kože i srodnih proizvoda (17,9%) te popravku i instaliranju strojeva i opreme (17,1%). Istovremeno, dvoznamenkasti pad je zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda (20,9%), proizvodnji pića (19,9%) te proizvodnji odjeće (12,9%).

Pozitivan doprinos rastu industrijske proizvodnje došao je i od rasta u sektoru rudarstva i vađenja koji je na godišnjoj razini porastao za 1,9%. S druge strane, opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija po prvi put nakon travnja ove godine zabilježila je godišnji rast od 6,1%.

"Snažna godišnja stopa rasta industrijske proizvodnje početkom posljednjeg tromjesečja svakako će pozitivno doprinijeti i snažnijem ostvarenju bruto domaćeg proizvoda. Rast je uvelike podržan oporavkom inozemne potražnje, a nastavak pozitivnih stopa rasta očekujemo i do kraja godine. Stoga na razini cijele godine očekujemo rast industrijske proizvodnje od oko 2,5% što je najviša godišnja stopa rasta industrije od 2007. godine", objavili su RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram