Zatvori
Poslovni Puls
27/11/2015

IZNENAĐENJE: U trećem kvartalu BDP porastao za 2,8 posto!

Prva procjena Državnog zavoda za statistiku pokazuje da je tromjesečni BDP u trećem tromjesečju 2015. realno veći za 2,8 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014...

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 1,3 posto, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 2,7 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan. Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, navode iz DZS-a.

Doprinos neto inozemne potražnje bio je pozitivan (1,6 postotnih bodova). Najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u trećem tromjesečju 2015. ostvaren je rastom izvoza usluga, pri čemu su turističke usluge najznačajnije.

Prva procjena pokazuje da je tromjesečna bruto dodana vrijednost (BDV) u trećem tromjesečju 2015. realno veća za 2,2 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. prema originalnim podacima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram