Zatvori
Poslovni Puls
10/11/2015

U SAD-u u listopadu otvoreno 271 tisuća radnih mjesta

Krajem prošlog tjedna objavljen je podatak da je u SAD-u u listopadu otvorena 271 tisuća novih radnih mjesta izvan poljoprivrednih djelatnosti koje se ne računaju radi velikih sezonskih oscilacija...

Investitori na financijskim tržištima su burno reagirali na ovu vijest te odmah počeli masovno kupovati američki dolar kojem je vrijednost u odnosu na euro trenutno na najvišoj razini u posljednjih 7 mjeseci, navodi se u analizi Admiral Marketsa.

Investitori sada smatraju da je vjerojatnost podizanja kamatnih stopa u SAD-u u prosincu značajno porasla. Naime, Janet Yellen, čelnica američkih Federalnih rezervi je nedavno izjavila da je podizanje u prosincu realna mogućnost ali će ovisiti o razvoju situacije na tržištu rada.

Kada se gleda razdoblje od posljednjih godinu dana, situacija na američkom tržištu rada se značajno popravila – otvoreno je približno 3 milijuna novih radnih mjesta a stopa nezaposlenosti je pala sa 5,9% na 5,0%.

Sve bliži početak podizanja kamatnih stopa u SAD-u imati će dalekosežne posljedice za cijeli svijet. Naime, u posljednjih osam godina u kojima su kamatne stope u SAD-u bile praktički na nuli, američke banke, kompanije i investitori su ogromne količine kapitala iz SAD-a prebacivali u druge dijelove svijeta u kojima su očekivali viši prinos.

Sada, kada je većina centranih banaka na svijetu i dalje u ciklusu popuštanja monetarne politike a kamatne stope u SAD-u uskoro počinju rasti, vjerojatno će doći do obrnutog procesa – masovnog prebacivanja kapitala iz ostatka svijeta u SAD.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju će američki dolar nastaviti jačati u odnosu na gotovo sve ostale svjetske valute, a pogotovo u odnosu na euro. U roku nekoliko mjeseci moguće je da će dolar barem na kratko postati jači od eura.

Cijena zlata će vjerojatno nastaviti padati te sa trenutnih 1094 USD po unci pasti ispod 1000 USD po unci. Značajniji rast cijene zlata može se očekivati tek kada dođe do iduće recesije u SAD-u koja za sada nije na vidiku.

Cijene dionica na razvijenim tržištima će vjerojatno nastaviti rasti, ali mnogo sporijim tempom nego su rasle zadnjih godina jer više neće biti masovonog ubrizgavanja novca u financijski sustav kojeg su do nedavno provodile sve najvažnije centralne banke na svijetu.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram