Zatvori
Poslovni Puls
29/10/2015

Evo što zapravo znači naš pomak na "Doing Business" ljestvici

Svjetska banka objavila je rezultate istraživanja Doing Business 2016. koje se odnosi na 189 zemalja, u kojem je došlo do znatne izmjene u rangiranju zemalja, i to zbog promjene metodologije, u odnosu na prethodna istraživanja. Promjena metodologije odnosi se na povećanje kvalitete istraživanja većim brojem indikatora koji određuju ocjenu prema pojedinim pitanjima i određene izmjene u ponderima pojedinih pitanja u određivanju ukupne ocjene...

Tako su, kod četiri indikatora (građevinske dozvole, dostupnost električne energije, registriranje imovine, provođenje ugovora), pored kvantitativnih ocjena, uvedene kvalitativne ocjene, odnosno mjerenje kvalitete pružene usluge. Pored toga, revidirano je područje međunarodne trgovine u kojem je fokus stavljen na najvažnije izvozne proizvode i najvažnije trgovinske partnere, a uvedeni su i novi indikatori vezani uz regulaciju tržišta rada. Po tako uobličenom istraživanju Hrvatska je znatno poboljšala svoj rang u odnosu na metodologiju u prošlogodišnjem istraživanju te nije bila na 65. već na 39. mjestu među promatranim zemljama. Prema recentnoj metodologiji, u ovoj je godini došlo do blagog pada, i to za jedno mjesto te je zauzela 40. mjesto.

Razlike među pojedinim pitanjima koja određuju ukupan rang ogromne su. Zahvaljujući pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je zauzela prvo mjesto na rang listi prema otvorenosti granica za robnu razmjenu, ali je zato prema uvjetima pokretanja poslovanja bila 83., a prema pribavljanju građevinskih dozvola čak 129., što je ujedno i najlošiji rang Hrvatske prema pojedinim pitanjima. U odnosu na prošlu godinu, najviše je poboljšan rang kod registracije imovine te upravo kod pokretanja poslovanja, a najviše pogoršan kod dobivanja kredita, što je očekivani rezultat s obzirom na visoki udio nenaplativih i teško naplativih kredita u bankarskom sektoru.

U odnosu na ostale članice Europske unije, Hrvatska je zadržala isto, dvadeset i prvo mjesto, kao i u prošloj godini. Iza Hrvatske su ostale Mađarska, Belgija, Italija, Cipar, Grčka, Luksemburg i Malta. S obzirom na poboljšanje ili pogoršanje ranga na ukupnoj ljestvici rezultat Hrvatske bitno ne odstupa u okviru EU. Tako je jedanaest članica pogoršalo svoj rang, pri čemu najviše Malta, sedam zemalja ga je popravilo, najviše Cipar i Slovenija, a deset ih je zadržalo isto mjesto na ljestvici.

Ukupan rang članica Europske unije ostao je gotovo neizmijenjen i iznosio je 30,8. Kao zaključak se nameće da je izmjena metodologije i pristupanje Hrvatske EU znatno poboljšalo položaj Hrvatske u istraživanju Doing Business, ali da tijekom prošle godine nije došlo do značajnijih pomaka koji bi poboljšali rang Hrvatske. Drugim riječima, i dalje u nekim pitanjima druge zemlje napreduju brže od Hrvatske pa tako dolazi do pada na ljestvici, poručuili su iz HGK.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram