Zatvori
Poslovni Puls
28/10/2015

Hrvatski hosteli osnivaju nacionalno udruženje

„S obzirom na propulzivnost koju turizam u Hrvatskoj pokazuje, od iznimne je važnosti što više ga povezati i premrežiti s drugim bitnim gospodarskim granama, poput trgovine, građevinske ili prehrambene industrije. Tako bi se povećala zapošljivost, a samim time i primanja“, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na sastanku inicijative osnivanja nacionalnoga udruženja hostela, u srijedu, 28. listopada, u Hrvatskoj gospodarskoj komori...

Potreba za osnivanjem takve udruge javila se prije svega stoga što hosteli predstavljaju brzorastuću skupinu, čiji smještajni kapacitet i prihodi rastu.

„U Hrvatskoj gospodarskoj komori prepoznajemo važnost hostela, stoga i težimo osnivanju udruge“, dodao je potpredsjednik Zaher.

Direktorica Sektora za turizam Leila Krešić-Jurić prisutnima je objasnila važnost i snagu djelovanja unutar strukovnih udruženja i zajednica Hrvatske gospodarske komore: „Tako  hosteli učvršćuju legitimitet, a Komora lobira za njihove interese, potiče njihovo poslovno umrežavanje i educira ih“, rekla je Krešić-Jurić najavljujući sjednicu na kojoj će se odabrati predsjednik i zamjenik budućega udruženja hostela.

„Aktivnost i važnost hostela naglo su porasle, što se može vidjeti putem benchmarkinga, odnosno standardnoga procesa usporedbe operacija, proizvoda i usluga s onim najboljima. I Komora i Hrvatski ferijalni i hostelski savez smatraju da će osnivanje udruge pridonijeti kvaliteti poslovanja unutar ove niše, ali naglašavam potrebu za obostranom komunikacijom“, istaknula je Sanela Vrkljan, pomoćnica direktora Sektora za turizam.

Glavni direktor Hrvatskoga ferijalnog i hostelskog saveza Tihomir Plejić govorio je o rastu u dolascima i noćenjima u hostelima: „Od lani je, do konca prvih osam mjeseci ove godine, zabilježeno 245 775 dolazaka, što je 16.28 % porasta i čini čak 1.7 % ukupnih dolazaka turista. Ipak, svjesni smo toga da bi se rast trebao ostvarivati tijekom čitave godine, a probleme uglavnom vidimo u minimalnim tehničkim uvjetima te nedostatku zakonske regluative kada su hosteli u pitanju. Osnivanjem udruženja, lobiranje u tom smjeru bit će mnogo jednostavnije.“

Održana je i dodjela priznanja „Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku 2015.“, i to na prvome mjestu Boutique hostelu Forum iz Zadra, na drugom hostelu Eklata iz Zaostroga te Swanky Mint hostelu iz Zagreba na trećemu mjestu.

Akcija „Turistički cvijet“ provodi se već devetnaestu godinu zaredom, a do 2015. se godine ona odnosila na hotele marine i kampove. Od ove godine, nagrada se dodjeljuje i turističkim agencijama, čarter-tvrtkama, obiteljskom smještaju te hostelima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram