Zatvori
Poslovni Puls
29/06/2016

NEVJEROJATNO: Rusija zabranjuje hostele!

U svibnju je Državna Duma u prvom čitanju podržala zakon kojim se praktički zabranjuje većina ruskih hostela. Zakon se odnosi na sve hostele i takozvane mini-hotele koji se nalaze u stambenim zgradama, a u tu kategoriju, prema istraživanju "Lige hostela" (organizacije hostelijera za promicanje hostelskog smještaja), spada od 80 do 90% ukupnog broja hostela. Zastupnici vjeruju da taj tip hostela narušava red i mir običnih stanara i namjeravaju obvezati hostele da se mogu nalaziti samo u nestambenim prostorima....

U Moskvi i Sankt-Peterburgu održano je već nekoliko prosvjednih akcija hostelijera protiv uvođenja novog zakona. Predstavnici industrije također su poslali žalbu Vladimiru Putinu u kojoj se navodi da će usvajanje zakona u sadašnjem obliku "dovesti do monstruozne korupcije i bezakonja malih poduzeća, koji će ozbiljno utjecati na gospodarstvo Rusije."

Doista su neki stanovnici izrazili nezadovoljstvo novim susjedima. Primjerice, Moskovljanka Olga Skvorcova, u čijem se ulazu otvorio hostel "Panamas", nezadovoljna je činjenicom da su stanari izgubili kontrolu nad tim tko može, a tko ne može ući u njihovo dvorište. "Naša zgrada je ograđena. Kad se pojavio hostel "Panamas", izgubio se smisao ograde – otvorit će je svakome. Tako dvorište može biti puno stranaca".

Međutim, ti isti stanari vide i značajne prednosti mini-hotela. Olga kaže da se ne sjeća nikakvih incidenata nakon otvaranja hostela. "Dečki iz "Panamasa" čak su postavili pepeljaru i naučili sve stanare da puše na jednom mjestu", dodala je. "Kad sam s obitelji putovala u Sankt-Peterburg, također smo odsjeli u hostelu. To je bilo udobnije i jeftinije od hotela".

Zastupnici kažu da se hostel može spasiti od zatvaranja ukoliko se stambeni prostor u kojem se nalazi prekvalificira u nestambeni fond (za što je potrebna suglasnost svih stanara, organizacija posebnog ulaza i primjena svih sigurnosnih mjera zaštite od požara). Stručnjaci su, međutim, uvjereni da je to govovo nemoguće izvesti zbog velikog broja birokratskih zahtjeva i prepreka koje mali biznis jednostavno ne može prevladati.

Po mišljenju samih poduzetnika, donošenje ovog zakona dovodi u pitanje postojanje low-cost turizma u Rusiji. Predsjednik udruge "Liga hostela" i generalni direktor mreže hostela "Clever" Jevgenij Nasonov nazvao je zakon "potpunom besmislicom i katastrofom".

Hostelijeri smatraju da su za usvajanje zakona lobirali predstavnici hotelskog biznisa koji se nadaju da će, kada nestane konkurencija, s jedne strane privući nove goste, a s druge podići cijene. „Mini-hoteli konkuriraju velikim hotelima po cijenama izvan sezone, kada je cijena soba usporediva. Ako poslovanje hostela i mini-hotela bude uništeno, prosječna cijena sobe u nedostatku konkurencije značajno će porasti“, rekao je za Kommersant vlasnik mini-hotela „Moj otelj“ Bogdan Svjateckij, prenosi RBTH.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram